Sindikat policije Unsko-sanskog kantona zaprijetio je štrajkom i protestima zbog kašnjenja plate za april. Iz Sindikata poručuju predstavnicima vlasti da pandemija koronavirusa nije izgovor, te traže konkretne razloge kašnjenja i datum kada će plata biti isplaćena.

MAHMUT ALAGIĆ, predsjednik Sindikata policije USK

“Mi smo primili platu 16. prošlog mjeseca, što znači da sa današnjim danom plata kasni 16 dana i to je ogroman period. Znači, ušli smo u kašnjenje od dva mjeseca”, rekao je Alagić.

Uzimajući u obzir migrantsku krizu i trenutno stanje pandemije, policijskim službenicima je dodatno otežan posao, ali i oni dalje stoje na prvoj liniji odbrane.

MAHMUT ALAGIĆ, predsjednik Sindikata policije USK

“Mi imamo određen broj maski i rukavica, a svi znamo kako to funkcioniše – bez obzira što imate masku, ako ste imali upotrebu sredstava prema nekom migrantu ili licu, vi to morate zamijeniti. Mi dobijemo jednu masku za osam sati i to je već problem”, dodao je Alagić.

Problemi su nastali i oko isticanja kolektivnog ugovora.

MAHMUT ALAGIĆ, predsjednik Sindikata policije USK

“Ministar je samoincijativno i samovoljno otpočeo sa umanjivanjem prava, i naravno mi kao Sindikat to ne možemo dozvoliti i moramo zaštititi svoje članove. Tražili smo od ministra da on uputi nama poziv da razgovaramo oko produženja kolektivnog ugovora, on je to odbio”, istakao je Alagić.

U Vladi Unsko-sanskog kantona ističu kako je punjenje kantonalnog budžeta umanjeno za 40 posto – upravo to je razlog kašnjenja isplate plata budžetskim korisnicima. Međutim, kantonalni premijer Mustafa Ružnić smatra da su policijski službenici Unsko-sanskog kantona na visini zadatka, da će dobiti platu, te da su oni prioritetniji od ostalih budžetskih korisnika.

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer Unsko-sanskog kantona

“Ona je pripremljena i sutra, eventualno prekosutra, znači ili utorak ili srijedu policijski službenici će ponovo prvi dobiti svoju platu, svoju naknadu za rad”, kazao je Ružnić.

Za sutra je najavljen početak pregovora premijera i predstavnika Sindikata, čiji stavovi ostaju jasni – ukoliko im se ne isplati plata ili ne produži kolektivni ugovor – idu u štrajk i izlaze na proteste!