Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo sutra nastavlja generalni štrajk. Razlog tome je nepotpisivanje novog Granskog kolektivnog ugovora. Shodno tome i zdravstvene usluge građanima biće reducirane. A masovna vakcinacija stanovništva će još čekati, s obzirom da, kako kažu iz Sindikata, doza vakcina ima tek za revakcinaciju stanovništva. Šta građani mogu očekivati?

Nastavkom generalnog štrajka zdravstveni radnici neće napuštati radno mjesto, ali će pomoć pružati samo u hitnim slučajevima. Hoće li građani biti uskraćeni za vakcine ne zavisi od Sindikata, jer, objašnjavaju, nema dovoljno vakcina.

EDO SELIMIĆ, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS

“Sutra ćete imati od one donacije Kine i Turske već ugovoreno vakcinisanje, imate doza za revakcinaciju i ako ne bude novih donacija ništa od želje i entuzijazma Ministarstva zdravstva KS i Vlade KS od budućih nekih novih vakcina”, rekao je Selimić.

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo drugačijeg je stava. Njihovih oko 1200 članova neće stupiti u štrajk, jer kako kažu Skupština Sindikata nije donijela odluku o tome.

IZET HOČKO, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS

“Mi imamo svoj stav. Ovog trenutka imamo kolektivni ugovor i mi nemamo razloga za štrajk. Nesporazum je sa druge strane iz razloga što su nas nekoliko puta tužili, nekad su uspjeli dobiti na sudu, nekad ne i nema saradnje dok je stav rukovodstva takav”, Hočko.

Selimić podsjeća da je pomenuti kolektivni ugovor Vrhovni sud FBiH prošle godine proglasio nezakonitim. Hočko je tada ali i nedavno kazao da je kolektivni ugovor potpisan na dvije godine i da važi do 1. novembra ove godine. Iako dogovora između sindikata za sada nema, resorni kantonalni ministar zdravstva prema medijskim objavama tvrdi da bi dogovora moglo biti. I pored najavljenog štrajka proces vakcinacije će biti nastavljen i odvijati se po ranije utvrđenom planu, kaže Vranić.

HARIS VRANIĆ, ministar zdravstva KS

“Vakcinacija neće biti zaustavljena. Njihov štrajk koji traje već 22 mjeseca je obesmišljen. Oni ne mogu ugroziti ni jedan proces u zdravstvu. Blizu smo dogovora”, istakao je Vranić.

Provjerili smo i šta građani očekuju – kako će oni proći u svemu ovome.

ANKETA
“Ne zauzimaju se baš za nas građane. Mi bi trebali svi štrajkovat, a ne oni. Kod mene je kćerka otišla i kasnije morala privatno ići da se liječi jer je doktor nije ni poslušao.”
“To je škakljivo pitanje, obzirom da, ako je generalni štrajk, onda su i ljudi pogođeni.”
“Imaju pravo da traže svoja prava, vjerovatno traže nešto što ih sljeduje.”
“Ne može se opravdati, teško je jer znamo svi kakva je situacija ne samo zbog pandemije nego i inače.”

Iz Sindikata radnika u zdravstvu poručuju da bi se situacija riješila potpisivanjem novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika već sutra. Time bi više od osam hiljada uposlenika u zdravstvu kantona imalo radno pravnu sigurnost, kaže Selimić čiji sindikat ima nešto više od tri hiljade članova.