Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske zatražio je od Saveza opština i gradova Republike Srpske da donese preporuku načelnicima da zabrane ili bar ograniče rad trgovcima nedjeljom i praznicima, u skladu sa važećim zakonom.

Sindikalci su istakli da se 95 posto anketiranih građana izjasnilo za zabranu rada trgovinama nedjeljom.

Opštine koje su to već učinile su Višegrad i Mrkonjić Grad.

Naglašen je problem nedostatka kvalifikovane radne snage u ovom sektoru i loših uslova u kojima rade. Radnici u tržnim centrima, tvrde u Sindikatu, rade više od 40 časova sedmično i nisu plaćeni prekovremeno, ali problem je što ne smiju priznati inspektorima iz straha da će ostati bez posla.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine i ugostiteljstva Republike Srpske, rekao je da je prosječna plata radnika u trgovini u septembru ove godine bila 711 KM, računajući i topli obrok i prevoz.

To je, istakao je Savanović, 37,5 posto potrošačke korpe.

Član Republičkog odbora Sindikata trgovine Republike Srpske Đuro Amidžić rekao je da radnici u trgovini rade u teškim uslovima.

“Male su plate. Nije plaćen prekovremeni rad, nije plaćen noćni rad, pogotovo u trgovinama u kojima nema sindikalnih organizacija. Ljudi su izloženi kojekakvim psihičkim torturama i svakodnevnom pritisku od strane poslodavaca”, rekao je Amidžić.