Zaposleni u njemačkom javnom sektoru, među kojima su zaposleni u bolnicama, centrima za brigu o djeci i oni koji održavaju kanalizacionu infrastrukturu, najavili su danas pokretanje kratkih štrajkova sa zahtjevom da im se značajno povećaju plate.

Glavni zahtjev sindikata “Verdi” je povećanje plata za 4,8 posto ili minimalno za 150 eura mjesečno za oko 2,3 miliona radnika u federalnim i lokalnim službama tokom naredne godine.

Štrajkovi su najavljeni nakon što nije postignut dogovor tokom posljednje runde pregovora ovog vikenda. Predsjednik “Verdija” Frank Verneke rekao je televiziji ZDF da sindikat poziva na štrajkove upozorenja u narednim danima u čitavom javnom sektoru.

Verneke je rekao da postoje velika očekivanja u zdravstvenom sektoru i da će na njemu biti fokus. On je dodao da zna da su štrajkovi u centrima za njegu osjetljivo pitanje i da su nepopularni, te da će se o tome voditi računa.

Upozorenje na pokretanje štrajkova je uobičajena taktika njemačkih sindikata i obično traje nekoliko sati do dan ili dva.

Predstavnici poslodavaca koji nisu dali ponudu, zalažu se za usvajanje dugoročnog dogovora, a ranije su rekli da su zahtjevi preveliki jer je ekonomija u teškoćama zbog pandemije virusa korona i pošto su opali poreski prihodi.