Sindikati telekoma u državnom, odnosno većinskom vlasništvu Federacije BiH, BH Telecoma i HT Mostar najavili su štrajk svojih članova zbog nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

Iz Vlade FBiH, kažu da je potpisivanje ovog ugovora stvar dogovora između sindikata i uprave.

U dva telekoma zaposleno je više od 4.500 radnika. Sindikati ističu kako su telekomunikcije ostale jedini sektor s kojim ovakva vrsta ugovora nije produžena. Tvrde takode da ne traze nista vise od onoga sto su imali dosad. Kažu kako su im nejasni motivi iako su za produzenje suglasne sve strane do potpisivanja ne dolazi.

SAŠA ŽIVKOVIĆ, predsjednik Sindikata HT Mostar

“Punih mjesec i više dana imamo situaciju da su sve strane suglasne, dva sindikata, uprave i resorni ministar kao predlagač, ali se kolektivni ugovor ne potpisujue, postavlja se pitanje koji su motivi toga zasto se to radi i ona stvar koja je nama preostala po zakonu je štrajk jer smo dosli u čudnu situcciju da sindikati provode štrajk kod poslodavca iako nemamo sukoba sa upravama ali je ocito iz ureda premijera ili vlade zbog njihovog ponašanja će se napraviti šteta i kompanijama i radnicima. Osim ako nije ispod stola nekakva namjera privatizacije, ne vidiimo nijedan opravdan razlog zašto bi se nas prisililo na štrajk.”

FIKRET ALIĆ, predsjednik Sindikata BH Telecoma

“Motiv je dobiti novac, zakrpiti budžetske rupe, reći kako je to loše, kako to ne moze funkcionisati i kako svo drazvno vlasnistvo treba prodati i pokazati kako to neko drugi privatno može uraditi. Ako je BH Telecom loša kompanija onda je realno pitanje tko ce to kupiti i zašto neko iz Njemačke dolazi da kupi nešto što je loše.

Iz Vlade FBiH odgovor, njihov stav je da radnici u telekomima svoja prava trebaju dogovoriti sa upravama tih kompanija.

ZLATKO HURTIĆ, ekonomski savjetnik premijera FBiH

“Vlada FBiH je već ponudila i sindikatima i poslodavcima, upravama oba telekoma da se mogu potpisati kolektivni ugovori u skladu sa mogućnostima poslovanja te dvije kompanije.

Treba naglasiti da su oba telekoma imala pad prihoda u posljednjih nekoliko godina i da je pandemija dodatno otežala poslovanje.