Savez sindikata željezničkih radnika u Federaciji BiH uputio je dopis federalnom premijeru i ministru saobraćaja i komunikacija FBiH u kojem traži da se hitno ispoštuje prethodna saglasnost za imenovanje predsjednika uprave-generalnog direktora jer, kako su istakli, radnici ne žele doći u situaciju da kasne plate i ostala primanja, a u kojoj su bili “kod prethodnih generalnih direktora, što je rezultiralo čestim štrajkovima u Željeznicama FBiH”.

“Sindikati i dalje ostaju pri svom stavu za imenovanje Enisa Džafića na mjesto generalnog direktora JP Željeznice FBiH koji smo prenijeli preko člana Nadzornog odbora uime sindikata Vanje Pirgić”, rekao je predsjednik Sindikata Halid Brčaninović.

Reprezentativni sindikati u JP Željeznice FBiH (JP ŽFBiH) ističu da su pojedini članovi Nadzornog odbora JP ŽFBH na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 24. septembra ove godine doveli u pitanje daljnje poslovanje Željeznica FBiH zbog neimenovanja predsjednika uprave-generalnog direktora JP ŽFBH, kršeći i datu prethodnu saglasnost za imenovanje, čime se direktno ugrožavaju isplate zagarantiranih prava radnika Željeznica FBiH.

“Napominjemo da su Željeznice FBiH, unatoč svemu, uspješno izvršile dospjele obaveze više od 120 miliona KM, za više od 800 radnika je uvezan radni staž i osiguran odlazak u penziju, te učinjene uštede i smanjenje rashoda, što je u konačnosti dovelo do operativne dobiti, redovitosti isplate plata i svih drugih primanja radnika, uplate poreza, zdravstvenog osiguranja i drugo”, naveli su iz Sindikata željezničkih radnika.

Napopenuli su da je sadašnji generalni direktor postigao finansijsku stabilnost firme i redovitost uplate dospjelih obaveza, te da radnici ni pod koju cijenu ne žele da se to ugrozi zbog pojedinih članova Nadzornog odbora JP ŽFBH.