Mostarci će još jedne lokalne izbore, prema sadašnjoj situaciji, pratiti samo kao promatrači. 100 tisuća 474 birača, koji su registrirani u Mostaru, propustit će izbore koje je Središnje izborno povjerenstvo raspisalo za 4. listopadа. Ipak, nakon presude Suda za ljudska prava u Strazburu, rješenje će se morati naći, pitanje je samo kakvo će biti i kada Mostarci mogu očekivati priliku da izaberu lokalnu vlast, prvi put od 2008.

Središnje izborno povjerenstvo raspisalo je Lokalne izbore za cijelu državu, s jednim izuzetkom – Mostarom. Iz SIP-a kazu kako će se Izbori za vijećnike u mostarskom Gradskom vijeću raspisati kad se steknu neophodni uvjeti. Zahvaljujući dobijenoj tužbi Irme Baralije protiv države, rješenje se mora naći.

“Tužena država mora u roku od 6 mjeseci, otkad je ova presuda postala konačna, izmijeniti izborni zakon tako da bi omogućila održavanje lokalnih izbora u Mostaru. Ukoliko Parlamentarna skupština to ne učini u roku, Ustavni sud je ovlašten da donese privremena pravila kao nužne prelazne mjere”, kaže predsjednica SIP-a BiH Vanja Bjelica Prutina.

“Ja iskreno vjerujem da u avgustu, kad istekne rok predviđen presudom u Strazburu, da će Ustavni sud ipak odlučiti da ovaj put za Mostarce neće više biti izbornih ciklusa koji će se raspisivati, a njih isključivati. Tako da se ja nadam da će oni naložiti SIP-u da se nađe rješenje, da se raspišu izbori i ja se nadam da ćemo ih imati početkom naredne godine”, ističe Irma Baralija iz Naše stranke.

Nakon presude Međunarodnog suda za ljudska prava, državni parlament je bio taj koji je do kraja srpnja trebao donijeti rješenje za Mostar. Prema našim sugovornicima, šanse za takvo što su minimalne, tako da će rješenje mostarske izborne krize nakon isteka ovog roka pasti na Ustavni sud BiH i Središnje izborno povjerenstvo.

“Oni se u Parlamentu neće dogovoriti. HDZ i SDA imaju taj kapacitet u parlamentu da to prođe, loptica će se prebaciti na Ustavni sud koji će se proglasiti nenadležnim i onda će SIP donijeti neka privremena trajna rješenja, u biti isti slučaj kao po odluci Ustavnog suda po predmetu Ljubić”, naglašava Slaven Raguž iz HRS-a.

Stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić ističe kako nije siguran da bi SIP to mogao uraditi, odnosno da bi to, ukoliko se uradi, bilo neustavno.

“Ja se nadam da će ipak Ustavni sud BiH odrediti minumum pravila na osnovu kojih će se održati izbori u Mostaru u toku ove godine”, kaže Pobrić.

Doktor pravnih nauka Nerina Čevra naglašava kako Ustavni sud ima veliku odgovornost da primijeni ovu presudu iz Strazbura na bilo koji način, da ovaj rok koji je raspisan ne mora biti isti kao za Mostar jer se radi o specifičnoj primjeni jedne presude suda.

“Mislim da je neophodan pritisak stranaca, što onih u Ustavnom sudu, što međunarodne zajednice, da sa svih strana osiguraju da se ova presuda primijeni na adekvatan način”, kaže Čevra.

Kod građana Mostara mišljenja pomiješana, većina je rezignirana i razočarana, dok se neki još nadaju.

Najvjerojatnije razrješenje ovoga neslavnog rekorda u suspenziji demokracije, kažu nam pravni stručnjaci, moglo bi biti u tome da Ustavni sud donese privremeno rješenje na temelju kojeg će biti raspisani izbori na kojima će biti izabrano gradsko vijeće koje bi kroz svoj mandat trebalo donijeti trajna rješenja.