Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i MUP-a Tuzlanskog kantona, na području Srebrenice i Tuzle lišili su slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela i krivičnim djelima falsifikovanje isprave, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i povreda biračkog prava – potvrdio je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Prema njegovim riječima, prilikom realizacije navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e su pretresli šest lokacija i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli više mobilnih telefona, rokovnika, kopije izvoda sa biračkih spiskova, pištolj i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

“Osumnjičene osobe su privedene u prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli i nad njima se vrši kriminalistička obrada”, kazao je Miladinović.

Agencija Srna objavila je kako su službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, uz asistenciju Policije Republike Srpske i prema nalogu Tužilaštva BiH, izvršili su pretrese porodične kuće Bege Bektića, nosioca liste SDP-a BiH za odbornika u Skupštini opštine Srebrenica, kao i kancelarije u kojoj radi kao načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javne servise ove opštine.

Ranije je objavljeno kako pripadnici SIPA-e provode akciju na više lokacija na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice.

Akcijom su obuhvaćene tri osobe osumnjičene za izborne prevare, a pretresi stambenih i poslovnih objekata vrše se na četiri lokacije.

Portparol SIPA-e Luka Miladinović rekao je da se osumnjičena lica dovode u vezu sa krivičnim djelom udruživanja radi počinjenja krivičnog djela u vezi sa falsifikovanjem dokumenata i nedozvoljenim korištenjem ličnih podataka.

Pripadnici SIPA-e akciju provode sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, a na osnovu naredbe Suda Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH: Istražuju se nezakonitosti koje se odnose na izborni proces

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se aktivnosti provode u okviru predmeta u kojem se više osoba sumnjiči za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, te kaznena djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja osobnih podataka.

Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inozemstva.

“U interesu rada na predmetu više informacija u ovom trenutku ne možemo davati”, navode iz Tužilaštva BiH.

SDPBiH: Podrška radu nadležnih institucija

Iz SDP-a BiH su saopštili da, povodom akcije nadležnih organa u vezi sa sumnjama na izbornu prevaru na području Srebrenice, daju punu podršku radu nadležnih institucija.

“Ukoliko se medijski navodi pokažu makar i djelomično istinitim, obavještavamo javnost da će iz članstva bez odlaganja isključiti svakog pojedinca koji je djelovao nezakonito i suprotno službenim stavovima partije, čime su nanijeli štetu ugledu SDP-a Bosne i Hercegovine.

Ističemo da se radi o aktivnostima o kojim organi partije ni na kojoj razini ni na koji način nisu obaviješteni niti uključeni u iste. Podsjećamo javnost da je SDP Bosne i Hercegovine u vrijeme dok smo obnašali vlast u mandatu 2010-2014. godine uložio ogromne napore i sredstva kako bi se osigurala podrška i tadašnja pobjeda kandidata za načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića”, navodi se iz SDP-a.

SDP BiH poziva sve nadležne institucije da detaljno istraže sve aspekte navodne izborne prevare na proteklim izborima u Srebrenici.