Više od 800.000 Sirijaca, većinom žena i djece, pobjeglo je od sukoba na sjeverozapadu Sirije od 1. decembra, saopšteno je iz UN.

Portparol UN Dejvid Svenson rekao je za Rojters da je očekivano da se egzodus nastavi u narednih nekoliko dana, jer hiljade ljudi bježi u područja blizu granice sa Turskom.

“Nažalost, broj raseljenih – većinom žena i djece, prešao je 800.000”, istakao je Svenson.

EU: Od prošle godine u Idlibu raseljeno više od milion civila

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da je zbog napada u Idlibu, zoni deeskalacije, od februara prošle godine domove napustilo više od milion civila.

Govoreći na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta (EP) u Strasbourgu, podsjetio je da rat u Siriji traje devet godina.

“Napadi u Idlibu rezultirali su ubijanjem stotina civila. Napadi na naseljena područja i dalje traju. Odgovorni trebaju odgovarati”, poručio je Borrell.

Kako je kazao, zbog vojnih akcija pokrenutih u februaru prošle godine, više od milion civila došlo je do područja u blizini granice sa Turskom. Borrell je rekao da će se taj broj vjerovatno povećati.

Napomenuo je da treba primijeniti sporazum o prekidu vatre između Ankare i Moskve poručivši da sirijski režim neće donijeti mir i stabilnost zemlji sve dok vrđi pritisak na svoj narod i vodi se logikom rata.

Turska je od 2016. pokrenula nekoliko antiterorističkih operacija na sjeveru Sirije kako bi onemogućila formiranje terorističkog koridora: “Štit Eufrata” (2016.), “Maslinova grana” (2018.) i “Izvor mira” (oktobar 2019.).

Rasljeni civili teško pronalaze utočišta, s obzirom na to da su izbjeglički kampovi pretrpani, a nemaju ni potrebnu infrastrukturu. Na hiljade porodica treba humanitarnu pomoć.

Smještena na sjeverozapadu Sirije, provincija Idlib, uporište je opozicionih i antirežimskih oružanih grupa od izbijanja građanskog rata 2011. godine. Trenutno je utočište za oko četiri miliona civila, uključujući stotine hiljada raseljenih koje su iz domova širom Sirije protjerale režimske snage.

Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni. Međutim, snage režima Bashara al-Assada i njihovi saveznici dosljedno su kršili uslove primirja, izvodeći česte napade unutar zone, pri čemu je od sporazuma ubijeno najmanje 1.800 civila.