Najmanje osam civila je poginulo, a oko 20 povrijeđeno u napadima koje od jutros na naseljena područja Idliba izvode snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.


Assadovi avioni bombardovali su sela Maarratunnuman, Serakib, Han es Subul, Bidama, Marsimse, Reyyan, Marsurin, Sırman i Katra, koja se nalaze u Zoni deeskalacije sukoba u Idlibu.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone. Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja tog sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je ubijeno najmanje 1.300 civila, a u protekloj godini raseljeno je više od milion ljudi.