Najmanje troje terorista u sjeverozapadnim sirijskim regijama Al-Bab i Jarabulus uhapšeni su danas zbog sumnje da su povezani s terorističkim grupama YPG/PKK i ISIS.

Teroristi su identificirani kao G.H., koji je bio aktivan s ISIS-om u okrugu Manbij između 2014. i 2016. godine, a kasnije je djelovao sa YPG/PKK nakon 2016. godine, M.H., koji je bio povezan s terorističkom grupom YPG/PKK-a, i M.E.M., koji je bio aktivan s ISIS-om.

Lokalne vlasti Gaziantepa navode da su teroriste uhvatile lokalne snage sigurnosti u različitim susjedstvima regija Al-Bab i Jarabulus.

Teroristička organizacija YPG/PKK-a često izvodi napade na regije Afrin, Azaz, Al-Bab i Jarabulus. Al-Bab je grad koji se nalazi sjeveroistočno od Halepa i pod kontrolom je sirijske opozicije.

Riječ je o gradu kojeg su teroristi ISIS-a pod okupacijom držali skoro tri godine, a oslobođen je u februaru 2017. godine antiterorističkom operacijom “Štit Eufrata” koju su izvele Turske oružane snage i opozicione snage okupljene unutar Sirijske nacionalne vojske.