Potrebno je sistemski riješiti pitanje funkcionisanja, rada i finansiranja referentne laboratorije Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, a do kraja marta završiti redovno godišnje sprovođenje inter-laboratorijskog testiranja za dvije značajne bolesti peradi kako bi prerađivači pilećeg mesa u BiH mogli da nastave sa izvozom u EU, poručeno je sa današnjeg sastanka u Sarajevu institucija i ustanova nadležnih za ovu oblast.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, te Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović rekao je da ova ustanova ima najsavremeniju sertifikovanu referentnu laboratoriju u BiH sa ISO standardom 2018, ali da od 2005. godine postoji problem njenog finansiranja.

Ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović istakla je da niko ne želi da zaustavi izvoza mesa iz BiH.

“I to će se završiti, jer za to postoji volja. Laboratorija ima kapacitete i mora se hitno reagovati”, rekla je ona i ukazala da se što prije ovaj problem mora sistemski riješiti kako se ne bi sa njim suočavali svaka dva mjeseca.

Ona je istakla da se problem ne može riješiti donošenjem kratkoročnih rješenja, zbog čega je potrebno sistemsko rješavanje ovog pitanja, uključivanje nadležnih institucija BiH, te slanje urgencija Savjetu ministara, koje je jedno od nadležnih za donošenje adekvatnih i dugoročnih rješenja i odluka.

Šef kabineta ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Nemanja Pandurević podržao je iznesene stavove, te najavio da će već naredne sedmice organizovati sastanak radi pronalaženje najboljeg rješenja, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.