Trenutno je dvoje korisnika JU Gerontološki centar Sarajevo pozitivno na koronavirus. Prema riječima direktorice ove javne ustanove Melise Alibašić-Hadžić, oni su dobrog zdravstvenog stanja i nemaju izražene simptome bolesti.

Potpredsjednica Skupštine Danijela Kristić i ministarka za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović posjetile su ovu ustanovu gdje su sa direktorkom Alibašić-Hadžić razgovarale o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i problemima u ovoj ustanovi.

Prema riječima direktorke, u Centru se sprovode sve propisane higijensko-epidemiološke mjere i očekivanja su da će ova ustanova uskoro biti bez ijednog oboljelog. Svi korisnici se prije smještanja u ustanovu obavezno testiraju na koronavirus.

Kao najveći problem istaknut je manjak kadrova, jer nisu popunjena sva mjesta iz Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, a određeni broj uposlenih se nalazi u izolaciji usljed izrečenih mjera izolacije.

Takođe, u ovoj ustanovi je izražena potreba za pružanjem psihosocijalne podrške korisnicima, s obzirom da im je zabranjen izlazak iz kruga ustanove tokom trajanja pandemije.

Kristić i Prvulović su obećale da će se angažovati u cilju rješenja problema nedostajućeg kadra, a prioritetno njegovatelja i fizioterapeuta, saopšteno je iz Kantona Sarajevo.

Prvulović se interesovala i kako funkcioniše pružanje usluga u okviru Centra za dnevni boravak i Službe kućne njege i pomoći u kući, kao jednog od oblika deinstitucionalizacije usluga socijalne zaštite.

Istaknuto je da navedeni centar trenutno nema korisnika, a da se usluge Službe kućne njege koriste smanjeno u uvjetima pandemije. Zajednički je zaključak da se ove usluge Gerontološkog centra moraju osnaživati, na čemu će se i raditi u budućnosti, shodno epidemiološkoj situaciji.

“Ovom prilikom je razgovarano i o dinamici smještaja u ustanovu. Kako je istaknuto, nedovoljan je broj korisnika koji se ovdje smještaju, putem Centra za socijalni rad, što utiče na finansijsku stabilnost Gerontološkog centra. Zakonom je propisano da se 70 posto njegovih korisnika smjesti upravo tim putem, dok su 30 posto tzv. privatni korisnici usluga”, saopštili su iz KS i dodali da je zaključak da se tokom pandemije mora pospiješiti saradnja ovog centra i JU Dom zdravlja KS u cilju osiguranja i kvalitetnijeg pružanja zdravstvene zaštite osobama koje borave ovdje.