Ceremonija posvećena sjećanju na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji “Oluja”, Srbija i Republika Srpska obilježavaju u Sremskoj Rači.

Na početku ceremonije obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja”, na mostu na Sremskoj Rači sreli su se srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te predsjednik RS Željka Cvijanović i premijer Srbije Ana Brnabić.

sremska raca 2020

Dodik i Cvijanovićeva su krenuli od strane Republike Srpske, a Vučić i Brnabićeva od strane Srbije, tako da su se sreli na sredini mosta, a potom su se pozdravili sa patrijarhom srpskim Irinejem.

Na mostu na Rači parastos služi Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej. Prisustvuju parastosu državni zvaničnici RS i Srbije, kao i srpski član Predsjedništva BiH.

sremska raca 2

Na mostu u Sremskoj Rači pomen stradalima uz patrijarha služilo je i sveštenstvo SPC.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvuju predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović.

Sremska Rača Tanjug
Foto: Tanjug

Otkrivena je i spomen ploča, koja je postavljena kao spomen obilježje stradalim Srbima u “Oluji”. Ploču su zajedno otkrili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na spomen-ploči, koja je prvo obilježje stradalim Srbima tokom “Oluje”, piše:

“Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas”.

Nakon polaganja vijenaca, Dodik i Vučić odali su počast žrtvama minutom ćutanja, tokom kojeg su se čuo zvuk zvona za upokojene.

Osim vrha Srbije i Republike Srpske, obilježavanju kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju djeca koja su prije 25 godina prešla u koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Zbog pandemije koronavirusa neće biti okupljanja građana kao prethodnih godina.

Dodik: Naša osveta je sloboda i naša osveta je mir

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je Hrvatska akcijom “Oluja” pobila i istjerala Srbe, ali da Srbi neće nestati i da je osveta Srba što danas postoje.

Foto: screenshot

On je naglasio da osveta Srba nije i neće biti smrt, nego je veća od toga.

“Naša osveta je veća od toga, naša osveta je život, naša osveta je sloboda, naša osveta je mir, a to je snaga veća od svakog zla. Naša osveta je i to što i danas postojimo i to što naš narod danas ima svoju slobodu u svojoj Republici Srpskoj i svojoj Republici Srbiji”, istakao je on.

Dodik je rekao da je osveta Srba to što su danas zajedno iznad ove rijeke Save, koja je vječni svjedok stradanja srpskog naroda jer Sava protiče i kroz Jasenovac i kroz Gradišku i kroz Šabac i teče sve do Beograda.

“Na svom putu ona postaje isto grobnica koliko i rijeka, počinje da plače isto koliko i šumi, njom teče krv isto koliko i voda, jer je ona bila svjedok mnogih naših stradanja kroz vijekove”, rkeoa je Dodik.

Svaka kap vode u Savi, svaka ptica koja ju je nadlijetala, svaka riba koja u njoj živi i svaki cvijet koji raste na njenoj obali su, kaže Dodik, svjedoci našeg stradanja.

Vučić: Bilo je dosta krvi, ovom prostoru je potreban život

Vučić je, govoreći na obilježavanju stradanja Srba u hrvatskoj akciji “Oluja”, rekao da se od Srbije traži da zaboravi svoje žrtve i pjesnike, ali uzalud. Naveo je da Srbija cijeni mir, hoće saradnju i pomirenje, ali ne pristaje na poniženje i ćutanje.

Foto: screenshot

Navodi da je u Hrvatskoj broj Srba sveden na statističku grešku i da je pitanje zašto drugi o tome ćute i traže od Srbije da o tome ćuti.

“Zar ne bi trebalo pravda da bude ista za sve”, upitao je predsjednik Vučić.

Rekao je da je krvi bilo dosta i da je ovom prostoru potreban život.

“Pamćenje nam omogućuje da cijenimo život, da ga ne trošimo olako”, navodi Vučić.

Ističe da Srbija, kada priča o zločinima nad narodom, govori o muci, tuzi, čemeru i stradanju i da se nikada ne raduje tuđim žrtvama i muci.

“Dok žive Srbija i RS zločin nad krajiškim narodom ne smije i neće biti zaboravljen”, poručio je Vučić.

Izvinio se Srbima Krajišnicima jer je Srbija 1995. “ne samo podigla bijelu zastavu, nego sramno ćutala” i “nije im dala da idu traktorima kroz centar Beograda”.

“Izvinite, Krajišnici, i beskrajno vam hvala na svemu što ste uradili za svoju Srbiju”, naveo je Vučić i ukazao da Krajišnici danas doprinose razvoju i napretku Srbije.

“Od 2014. godine Srbija i RS zajednički obilježavaju srpska stradanja. I na tu činjenicu veoma sam ponosan. Predsjednik Dodik i ja smo to predložili, a srećan sam i ponosan što vidim da je gotovo cjelokupan narod razumio značaj te ideje”, poručio je predsjednik Aleksandar Vučić.

Rekao je da Srbija želi pomirenje, ali poniženje nikada i da samo traži da se pokaže pijetet prema srpskim žrtvama. Da se kaže da je u Jasenovcu stradao cijeli narod, kao i u Jadovnu i Prebilovcima, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime.

“Mi smo imali snage da kažemo, kada god su Srbi negdje nešto učinili da to ne sakrivamo. Nemojte da nas tjerate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba”, naveo je Vučić i dodao: “Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda”.