Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, čija ukupna planirana sredstva iznose 3,636 milijardi KM i uvećana su za 23 miliona KM, odnosno 0,6 odsto u odnosu na prvi rebalans.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla da će budžet za narednu godinu biti vrlo restriktivan i fokusiran na povećanje investicija.

Ona je rekla i da se resorno ministarstvo ponaša ekonomično da bi redovno bila ispunjena sva davanja iz budžeta.

Poslanici su prethodno razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta za 2020. godinu i Izvještaj o privremenom odstupanju konsolidovanog budžetskog deficita od fiskalnih pravila.

Poslanici su okončali i objedinjenu raspravu o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o posebnim taksama, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak – po hitnom postupku.

Sjednica će biti nastavljena sutra u 10.00 časova.

Višković: Ukoliko ne bude kredita MMF-a, imamo varijantu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da radi i radiće pošteno, profesionalno i odgovorno, te da nikada nije potpisao sumnjiv ugovor, niti uradio bilo šta na štetu RS.

“Ništa u životu nisam uradio da bih se stidio, naprotiv, pomažem svima kojima mogu. Uvijek sam među narodom, slobodno se krećem i siguran sam da me ljudi uvažavaju”, rekao je Višković , odgovarajući na mišljenje poslanika u Klubu SDS-a Nebojše Vukanovića da se Vlada neprimjereno zadužuje i da sklapa ugovore sa sumnjivim firama kakva je “Batagon”.

On je podsjetio Vukanovića da “Batagon” nije vlasnik hotela “Bistrica” na Jahorini, nego Zdravstveno turistčki centar “Banja Vrućica” i da je hotel počeo da radi.

“Pričate o Međunarodnom monetarnom fondu, s kojim danas imam razgovor. Oni imaju svoje uslove od kojih neki nisu prihvatljivi za RS i zato ćemo razgovarati. Mi imamo i varijantu ukoliko ne bude kredita ove institucije”, naglasio je Višković.

Očekuje se pad budžetskih prihoda

Ministar Finansija RS Zora Vidović rekla je da je potrebno usvojiti odluku o privremenom odstupanju konsolidovanog budžetskog deficita od fiskalnih pravila, jer je utvrđeno da za usvajanje postoje razlozi zbog pojave virusa korona i proglašenja pandemije.

“Sačinili smo procjene do kraja ove godine, a najznačajni pad se očekuje u prikupljanju poreza. Negativni efekti pandemije doveli su do pada bruto domaćeg proizvoda /BDP/ u prvih šest mjeseci ove godine za 2,7 odsto”, istakla je Vidovićeva obrazlažući izvještaj o privremenom odstupanju konsolidovanog budžetskog deficita od fiskalnih pravila.

Ona je podsjetila da je entitetska vlada uvela niz mjera kako bi bili sačuvani zdravlje stanovništva, zdravstveni sistem, privreda i radna mjesta.

“Međutim, posljedica pandemije virusa korona jeste značajan pad budžetskih prihoda i povećanje rashoda. Troškovi su porasli prije svega zbog nabavke sredstava zdravstvenom sektoru kako bi se uspješno odgovorilo na pandemiju”, dodala je Vidovićeva i napomenula da je planirano veoma racionalno trošenje sredstava.

Ona je navela da će u ovoj godini konsolidovani budžetski deficit biti veći od tri odsto BDP-a, što znači da su narušena fiskalna pravila.

Vidović je takođe rekla da je iz Kompenzacionog fonda isplaćeno ukupno 328,7 miliona KM, od čega je u privredu usmjereno 94 miliona KM plus 50 miliona KM za garancije po uzetim bankarskim kreditima.

Vidovićeva je rekla da je u zdravstvo direktno usmjereno oko 96 miliona KM, kao i da je Fondu zdravstva usmjeren transfer 52 miliona KM da bi svi mogli da se liječe bez obzira da li su osigurani.

Ona je navela da je pad BDP-a za prvih šest mjeseci ove godine iznosio 2,7 odsto, te da je projekcija resornog ministarstva da će na kraju godine iznositi 3,5 odsto.

Ivić: Klub DNS-a djelovaće iz opozicije

Poslanik DNS-a Duško Ivić rekao je u Narodnoj skupštini RS da je on novi predsjednik Kluba poslanika te stranke koji čini šest poslanika i koji će ubuduće djelovati opoziciono.

On je rekao da će poslanici ove stranke biti konstruktivna opozicija.

“Pohvalićemo dobro, kritikovaćemo loše”, rekao je Ivić nakon što je Darko Banjac podnio ostavku na mjesto predsjednika tog kluba.

Vidović: Naredne godine sredstva za povećanje penzija

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas u Banjaluci da će u budžetu RS za narednu godinu biti planirana sredstva za povećanje penzija.

“Obavezno je usklađivanje penzija sa rastom plata i Vlada RS je obavezna da izračuna procenat rasta penzija. Plate su u ovoj godini rasle za 5,2, a troškovi života za jedan odsto i na osnovu ovoga ćemo izračunati nivo rasta penzija i planirati sredstva u budžetu za narednu godinu”, rekla je Vidovićeva tokom poslaničkih pitanja ministrima u Vladi.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je epidemiološka situacija u RS kompleksna, iako postoji stabilizacija broja lica koja su zaražena virusom korona.

“U ovom trenutku ne namjeravamo pooštravati mjere u borbi protiv virusa korona. Ostaje obaveza svih nas da se pridržavamo propisanih mjera i zajednički pokušamo izaći iz krize”, naglasio je Šeranić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da će stanovnici moći ostvarivati dodatni prihod prikupljanjem šumskih plodova, ali će morati imati sertifikat, odnosno proći određenu obuku.

“Stanovnici neće plaćati naknadu za prikupljanje šumskih plodova, a naš cilj jeste da ova oblast bude uređena”, kaže Pašalić.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da Ministarstvo koje predvodi radi u skladu sa zakonom, a policajci koji su prekršili zakon će disciplinski odgovarati.

“Svaki policajac i policijska uprava je dužna da sprovodi zakone. Policajci koji su prekršili zakone će disciplinski odgovarati, a kako će sudovi raditi na osnovu policijskih izvještaja njihova je stvar i tu se nećemo miješati”, rekao je Lukač.