Online sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je nakon što je održan Kolegijum ovog Doma.

“Zaključeno je da je online rad Doma postao nemoguć i da će sjednice ubuduće biti održavane uz fizičko prisustvo poslanika”, saopštio je predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović.

Amfiteatar ne zadovoljava minimum uslova za održavanje sjednca u vrijeme pandemije. Sekretar i nekoliko članova Kolegijuma zaduženi su da ponude rješenje, odnosno prostor za održavanje sjednice, uz poštovanje epidemioloških mjera.
Nije isključeno i da sjednice budu održavanje van Sarajeva, u gradovima ili opštinama koje imaju prostor u kojma se mogu održavati, budući da je ovo najbrojniji parlament u državi.

“Ova sjednica biće nastavljena uz fizičko prisustvo svih poslanika u naredne dvije sedmice”, zaključio je Zaimović.

Prije pauze koju je predložila, zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić rekla je da održavanje sjednica online više nije funkcionalno. Ona je upozorila i da postoji ili vrlo krhka ili nikakva većina pri donošenju odluka. To će, kaže, učiniti ostatak zasjedanja manje produktivnim iz razloga što će se donositi odluke i “navlačiti glasovi”, što bi se kasnije moglo problematizovati na sudu.

“Mi moramo hitno uspostaviti način održavanja sjednica uz fizičko prisustvo poslanika kao što se to radi širom Evrope. Ukoliko je ovo neuslovan parlament, imamo dvije opcije: da uputimo protestnu notu državnom parlamentu, koji nam ne dozvoljeva da koristimo te prostorije, a druga opcija da kao Parlament donesemo odluku o izdvajanju sredstava, što se mene tiče, kako su neki kolege predlagale, možemo i sami u tome učestvovati za iznajmljivanje sale, kako zakoni koji pred nama stoje mjesecima ne bi bili pod sjenom sumnje”, rekla je Ćudić.

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nisu podržali prijedlog zastupnika SDP-a BiH Damira Mašića da se u dnevni red uvrsti Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Zastupnici su ovaj Prijedlog zakona trebali razmatrati po hitnom postupku.

Zakon o komisiji za vrijednosne papire biće razmatran u redovnoj proceduri, jer zastupnici ni u ovom slučaju nisu podržali da to bude učinjeno u hitnom postupku.

Takođe, nije podržan ni prijedlog zastupnika SDA Salke Zildžića da se sa dnevnog reda današnje sjednice povuče Prijedlog dopuna i izmjena Zakona o fiskalnim sistemima.

Jelka Milićević, ministrica finansija Federacije BiH, kazala je da je u Vladi jednoglasno podržano da taj zakonski akt uđe u parlamentarnu proceduru.

“Zakon je pripremljen sa svim potrebitim mišljenjima. Nema razloga da povučemo ovaj zakon sa današnje sjednice Zastupničkog doma”, rekla je Milićević.

Zatupnike SDP-a BiH pretodno je zanimalo da li će se zastupnici danas izjasniti o Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedicama izazavanim posljedicama koronavirusa. Predsjedavajući doma Zaimović obavijestio je zastupnike da nisu dobili zahtjev da ova tačka bude na današnjem dnevnom redu o da je to traženo na prošloj sjednici.

Zatupnik Damir Mašić najavio je da će Dom dobiti zvanični zahtjev da se raspravlja o ovom zakonskom rješenju.

“U ime kluba Klub SDP-a BiH predlažemo da se Parlament danas izjasni o tome. Smatramo da se treba naći na današnjem dnevnog reda. Ukoliko vi tražite da se to i formalno preda, tražimo pauzu od pet minuta i dobićete pisani zahtjev”, rekao je Mašić.

Klub zastupnika HDZ-a BiH ali i Vlada Federacije BiH dostavili su prijedlog da se u dnevni red današnje sjednice uvrste i dopune Zakon o koncesijama. No, kako je previđeno Poslovnikom Parlamenta, prijedlozi nisu stigli na vrijeme, pa se o njima ne može raspravljati danas.

Zatupnik Mladen Bošković iz HDZ-a BiH ukazao je na važnost ovog zakona.

“U budućnosti bi se ovim zakonom osigurale velike kapitalne investicije, a omogućila bi se i realizacija ugovorenih kreditnih sredstava. Mislim da je sve to u intresu Federacije BiH. Mišljenja sam da poslovnički nisu ispunjene mogućnosti i nećemo inzistirati da se o ovome glasuje. Zamolio bih da na Kolegiju razmotrimo mogućnst da zakažemo izvanrednu ili redovitu sjednicu da bi Vlada FBiH i javna poduzeća Federacije prezentirali da smo mi suglasni da se ide u kapitlane investicije”, rekao je Bošković.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas bi trebalo da po hitnom postupku razmatra izmjene i dopune Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o unutrašnjem platnom prometu, te dopune Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

Osim navedenih tačaka, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma nalaze se i izmjene i dopune Zakona o fiskalnim sistemima jer je potrebno unaprijediti sistem fiskalizacije.

Salko Zildžić iz kluba SDA u svom izlaganju dao je mišljenje o ovom zakonu.

“Treba dobro razmisliti i analizirati da li će ukidanje fiskalizacije biti veća korist ili šteta. Ono što je ključno jeste da se otvara mogućnost malvezacijama jer firme koje ne evidentiraju svoje račune kroz fiskalne uređaje mogu svoju robu plasirati na crno tržište, a što će direktno uticati na prihode u Federaciji BiH. Inspektori će izgubiti mogućnost detekcije sumnjivih transkacija između firmi i raznih statističkih podataka”, rekao je Zildžić.

Inače, predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović na samom početku zasjedanja najavio je da će u vrijeme pauze biti održan kolegij ovog doma na kojem će se razgovarati o modalitetima i uslovima po kojima bi se ubuduće sjednice mogle održavati uz fizičko prisustvo svih poslanika.

Kako je rekao, ne očekuje da će naredna sjednica moći biti održana u zgradi Parlamenta, ali da se o tome treba govoriti.

Ostale tačke dnevnog reda

Poslanici će danas razmatrati i predložene zakone o registru finansijskih izvještaja i zakona o računovodstvu i reviziji, kao i izmjenu Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.

Planirano je i izjašnjavanje o Nacrtu regulacionog plana istorijskog gradskog područja Blagaj za period od 10 godina od dana usvajanja, izvještaju o izvršenju budžeta FBiH za prošlu godinu, kvartalnim izvještajima o dugu za 2019. i 2020. godinu i izvještajima o zaduženju FBiH.

Na dnevnom redu sjednice su i godišnji izvještaji o poslovanju Javnog preduzeća “Željeznice FBiH” za 2016, 2017. i 2018. godinu.