Sjeverna Irska je danas uvela stroga ograničenja za sprečavanje širenja novog koronavirusa u Velikoj Britaniji. U sklopu pooštrenih mjera zatvorene su škole, pabovi i restorani kako bi se usporilo širenje virusa.

Ograničenja u Sjevernoj Irskoj uključuju dvosedmično zatvaranje škola i četverosedmično zatvaranje pabova i restorana, osim službe dostave. Objava je uslijedila nakon razgovora između političkih stranaka u regionalnoj Vladi oko podjele vlasti, koji su trajali od utorka navečer do srijede ujutro.

“Nije vrijeme za otrcane političke poene. Ovo je vrijeme za pronalaženje rješenja“, rekla je prva ministrica Arlene Foster zastupnicima u regionalnoj skupštini u Belfastu.

U britanskom sistemu upravljanja, odgovornost za javno zdravstvo kontrolišu regionalne vlasti. To znači da Sjeverna Irska, Škotska i Vels donose svoja pravila u vezi s pandemijom COVID-19. Vlada Velike Britanije kontroliše politiku prema Engleskoj, ali ističe da odluke koordinira s ostalima.

Britanski zdravstveni službenici sastali su se u srijedu kako bi razgovarali da li da neka druga područja sjeverne Engleske, među kojima su Manchester i Lancashire, stave na najviši nivo rizika od širenja virusa, što znači da bi i tamo uskoro mogle biti uvedene dodatne mjere poput zatvaranja pabova. Za sada je jedino Liverpool stavljen u kategoriju najvišeg rizika kada je plan borbe protiv COVID-19 predstavljen u ponedjeljak.