Sjeverna Koreja ispalila je dvije balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, u drugom testu za manje od nedelju dana, saopštila je vojska Južne Koreje.

Obje rakete preletjele su oko 250 kilometara na maksimalnoj nadmorskoj visini od 30 kilometara, navela je južnokorejska vojska.

Posmatrači tvrde da bi ovaj potez mogao da znači pritisak na Sjedinjene Američke Države (SAD) za započinjanje novih nuklearnih pregovora.

Test predstavlja još jedno kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i izveden je dok su pregovori sa SAD o nuklearnom naoružanju u zastoju. Takođe, Pjongjang je izrazio bijes zbog planiranih američkih i južnokorejskih vojnih vježbi, piše agencija AP.

“Ponovljena lansiranja raketa sa sjevera nisu od pomoći naporima da se smanje tenzije na Korejskom poluostrvu i zahtijevamo da Sjeverna Koreja zaustavi takvo ponašanje”, navodi se u južnokorejskom saopštenju.

Japanski premijer Šinzo Abe (Shinzo Abe) kratko je rekao novinarima da lansiranja “nisu pretnja japanskoj nacionalnoj bezbjednosti”.

Prošlog četvrtka Sjeverna Koreja je ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa za koje su zvaničnici Seula rekli da su preletele 600 kilometara na nadmorskoj visini od čak 50 kilometara prije nego što su pale u more.

Državni mediji Sjeverne Koreje javilo su, da je te testove nadgledao lider Kim Džong Un (Kim Jong Un) i da su predstavljali “svečano upozorenje” Južnoj Koreji zbog kupovine visokotehnoloških američkih borbenih aviona i planiranih vojnih vježbi sa SAD, koje Pjongjang naziva probom za invaziju.

Uprkos nedavnom zastoju u nuklearnoj diplomatiji Trampa i Kima, oni kažu da održavaju dobre odnose. Nakon lansiranja raketa prošlog četvrtka, Tramp je pokušao da umanji značaj testova, rekavši da je to što je domet kratak najvažnije. On je rekao da je Sjeverna Koreja ispalila “standardne” rakete koje posjeduju mnoge zemlje.

Nakon ulaska u pregovore sa Vašingtonom, Sjeverna Koreja je obustavila raketne testove dugog dometa, a Tramp je rekao da je to dokaz da njegova politika u Sjevernoj Koreji dobro funkcioniše i da je ublažio opasnost od rata sa tom zemljom.