Sjevernokorejski lider Kim Jong-un posmatrao je desetine hiljada plesača, gimnastičara i drugih izvođača na proslavi povodom 75. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke stranke.

Partijski list “Rodong Sinmun” objavio je fotografiju na kojoj Kim, uz glavne pomoćnike dok maše publici, prenosi Reuters.

Kima je dočekalo glasno klicanje dok je ulazio na “Veliku masovnu gimnastičko-umjetničku izvedbu “, javila je državna televizija KCNA.

Događaj je uslijedio dan nakon do sada nezabilježene noćne vojne parade, koja je pokazala neobično širok spektar novog oružja u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja oživjela je takozvane “Masovne igre'”2018. godine, nakon petogodišnje pauze, kako bi prikazala sliku međunarodnog angažmana i mira.

“Masovne igre” velike su predstave u kojima sudjeluju deseci hiljada plesača, gimnastičara te pjevača, koji izvode poznate propagandne teme.

Nacionalna zastava Sjeverne Koreje i zastava Radničke stranke u nedjelju su podignute uz potriotsku muziku, uključujući ‘Radnička stranka je naš vodič’ i ‘Duž puta socijalizma’, javila je KCNA.

U svjedočenjima koja su prikupljena od grupe onih koji su prebjegli iz Sjeverne Koreje opisuju se oštri režimi treninga za takve nastupe, koji graniče s prisilnim dječjim radom.

Igre su nastavljene ove godine uprkos strogim graničnim kontrolama i karantinskim mjerama nametnutim kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Analitičari kažu da bi to bilo pogubno za ekonomski i politički izoliranu zemlju, koja tek treba izvijestiti o tome ima li potvrđenih slučajeva virusa korona.

Kim i njegova službena pratnja nisu nosili maske na fotografiji objavljenoj u Rodong Sinmunu, za razliku od mnoštva gledalaca na velikom stadionu.