Uoči posjete novog američkog državnog sekretara  Anthony Blinkena Južnoj Koreji, Pyongyang je uputio upozorenje savezničkim zemljama osuđujući njihove zajedničke vojne vježbe.

U saopćenju koje je prenijela državna novinska agencija KCNA u utorak, Kim Yo Jong, uticajna sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, zaprijetila je povlačenjem iz vojnog sporazuma iz 2018. i optužila je novu američku administraciju da izaziva nevolje.

“Koristimo ovu priliku da upozorimo novu američku administraciju koja radi na tome da ostavi miris baruta u našoj zemlji”, navodi novinska agencija izjavu Kim Yo Jong.        

“Ukoliko želi da mirno spava u narednim godinama, bolje bi joj bilo da se suzdrži od stvaranja takvih mirisa u svom prvom koraku”, kazala je.

Oružane snage SAD i Južna Koreje započele su svoje proljetne vojne vježbe u prošloj sedmici, čiji je obim umanjen zbog pandemije koronavirusa i aktuelnih diplomatskih sporenja sa Sjevernom Korejom oko njenih nuklearnih i raketnih programa.

Pyongyang je ranije osuđivao slične manevre kao dio plana invazije na Sjevernu Koreju. I SAD i Južna Koreja negiraju te optužbe.

“Još smo jednom izvukli zaključak  da s njima nemamo o čemu razgovarati”, izjavila je Kim Yo Jong , prenosi KCNA.    

 “Ratne vježbe i neprijateljstvo nikada ne mogu ići ruku pod ruku s dijalogom i saradnjom”, kazala je ona.

Očekuje se da Blinken i američki ministar odbrane Lloyd Austin otputuju iz Japana u Južnu Koreju u srijedu, prenosi dpa.