Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev najavio da će najkasnije sutra uveče na teritoriji cijele zemlje biti proglašeno vanredno stanje u trajanju od 30 dana.

“Najkasnije sutra uveče ćemo održati sjednicu Vlade, a ako budu spremne sve instuticije u pravno-formalnom aspektu, spremni smo i večeras da to uradimo. Uvjeren sam da ćemo najkasnije sutra uveče proglastiti 30-dnevno vanredno stanje”, rekao je Zaev poslije sjednice Savjeta za bezbjednost na kojoj je odlučeno da se Vladi predloži da uvede vanredno stanje.

Zaev, koji je kao premijer i član tog saveta, rekao je da se ne isključuje mogućnost za karantin, policijski čas ili slično, ali da se to u ovom trenutku ne razmatra.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski objasnio je da proglašavanje vanrednog stanja daje široke mogućnosti za angažovanje vojske u podršci zdravstvenim institucijama i vladi i da preuzme upravljanje privatnim zdravstvenim ustanovama.

“Tu se ne radi o nacionalizaciji zdravstvenih ustanova, već eventualno o upravljanju njima u borbi protiv pandemije, i to u obimu u kojem vlada procijeni da je potrebno”, rekao je Pendarovski.

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče je rekao da je ovaj period stvarno kritičan i da se očekuje da će u jednom periodu broj novozaraženih biti linearan.

“Očekuje nas kritičan period u kojem će biti potrebe za bolničkim kapacitetima. U potpunosti je mobilizovan zdravstveni kadar u javnim ustanovama, ali je ipak moguće da dođe do situacije da su potrebni dodatni resursi, kako bolnički kreveti za smještaj, tako i kadar. Sve kapacitete ćemo uzeti u obzir, a za upravljanje će biti odgovorne državne institucije”, rekao je Filipče.