Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče izjavio je, povodom covid krize u toj državi, da je zdravstveni sustav usredsređen na suočavanje s epidemijom i da je to apsolutni prioritet, kao i da očekuje da će prijedlozi koji se nalaze u skupštinskoj proceduri “uroditi plodom” i značajno smanjiti broj novoregistiranih slučajeva zaraze.

“U Sobranju je još jedan paket mjera za koje su potrebne izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Prijedlozi su obvezno nošenje maski na otvorenom, ograničavanje skupina napolju nakon 22 sata i ograničavanje obiteljskih okupljanja“, kazao je Filipče, a prenosi Tanjug.

On je podsjetio da je Vlada Sjeverne Makedonije usvojila paket mjera, koji podrazumjeva ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23 sata, ograničavanje kapaciteta javnog prijevoza do 50 posto i preporuku cijeloj državnoj i javnoj administraciji, općinama i sudovima, da se, u skladu s mehanizmom poslova, “radni proces odvija u smjenama ili ”online” od kuće, ili pak reducirano sa sustavom rotacija”.

Filipče je naveo da posljednje analize epidemiološke situacije i nedjeljno izvješće Instituta za javno zdravlje, koji se odnosi na razdoblje od 19. do 25. listopada, pokazuju da je u jednom tjednu registrirano 3.410 novih slučajeva u 35 gradova, dok je polovina slučajeva iz glavnog grada, Skoplja, 1.654 pozitivna.

On je dodao da su inficirana lica svih uzrasnih grupa, ali da je virus najzastupljeniji kod osoba koje imaju između 30 i 39 godina.