Lideri parlamentarnih stranaka Severne Makedonije nisu uspjeli da se dogovore oko datuma vanrednih izbora, koji su odloženi zbog pandemije koronavirusa.

Iz Kabineta predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog su saopštili da je na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka konsenzusom odlučeno da zdravlje građana ostaje prioritet i da se zatraži mišljenje Komisije za zarazne bolesti o mjerama i protokolima koji treba da se poštuju pri održavanju izbornog procesa u vrijeme pandemije Kovid-19.

Državna izborna komisija bi, dodali su, trebalo da dostavi mišljenje o rokovima koji su potrebni za završavanje priprema za sprovođenje izbornog procesa, a od Kancelarije OEBS/ODIHR biće zatraženo mišljenje kada bi mogli da pošalju posmatračku misiju.

“Početkom iduće sedmice ponovo će biti održan liderski sastanak na kojem će se diskutovati o daljim koracima”, saopštili su iz Kabineta Pendarovskog.

Lider vladajućeg SDSM Zoran Zaev je, nakon sastanka u predsjedničkoj vili “Vodno”, rekao da su za vrijeme razgovora projektovani određeni datumi i da su se svi saglasili da bi izbori trebalo da budu 22 dana nakon ukidanja vanrednog stanja.

Zaev je prije dva dana u ime koalicije oko SDSM nazvane “Možemo” predložio da vanredni parlamentarni izbori budu 14. juna, na šta je lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski iznio mišljenje da su za pripremu izbora potrebna dva mjeseca od završetka vanrednog stanja.

Vanredni parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji trebalo je da budu održani 12. aprila, ali su odloženi odlukom vlade u Skoplju odmah nakon uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije Kovid-19.