Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski posjetio je danas u Tetovu izgorjelu modularnu bolnicu koja je služila za liječenje pacijenata sa COVID-19, u kojoj je 14 osoba poginulo u sinoćnjem požaru.

Prema saopštenju iz kabineta predsjednika, Pendarovski je obaviješten o prvim nalazima istrage u vezi sa tragičnim događajem. On je naglasio da je došao da izrazi solidarnost sa građanima Tetova, uglavnom sa onima koji su izgubili svoje najmilije i da na licu mjesta razgovara sa vlastima.

“Nadležni javni tužilac me je obavijestio da će za sat do dva zvanično završiti inspekcijski nadzor koji je nastavljen drugi dan i da će u najkraćem roku izaći sa svojim izvještajem”, rekao je Pendarovski, izrazivši uvjerenje da će se uskoro saznati uzrok požara.

Na pitanje novinara da li će tražiti nečiju ostavku, Pendarovski je naglasio da uvijek insistira na odgovornosti, političkoj ili moralnoj, ali je rekao da na zaključke istrage treba sačekati.

Ranije je gradonačelnica Tetova Teuta Arifi saopštila da je u tom gradu proglašena trodnevna žalost.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ranije je požar opisao kao veliku tragediju te je prema njegovim riječima izazvan eksplozijom boca s kisikom.

“Izražavam najdublje saučešće porodicama i rodbini poginulih i želim brz oporavak povrijeđenima”, kazao je Zaev.