Ministar zdravstva Sjeverne Makedonije Venko Filipče najavio je da će Komisija za zarazne bolesti zatražiti produžavanje vanrednog stanja, uvedenog prije dva mjeseca zbog pandemije koronavirusa.

“Savjet predsjednika Sjeverne Makedonije za bezbjednost treba da se sastane u petak, a mi ćemo zatražiti produžavanje vanrednog stanja iz više razloga, da bismo imali mehanizme za primjenu preporuka za suzbijanje pandemije”, rekao je ministar Filipče na online konferenciji za novinare.

Filipče nije rekao koliko produžnje varednog stanja će se tražiti.

Predsjednik Stevo Pendarovski uveo je 18. marta vanredno stanje u Sjevernoj Makedoniji i produžio ga 16. aprila.

Filipče je predstavio protokol koji je za predizbornu kampanju i izbore Komisija za zarazne bolesti napravila na zahtjev lidera parlamentarnih partija sa šefom države.

Ministar je rekao da počinju regionali stastanci o koordinaciji otvaranja granica i aerodroma tako da putovanje bude zdravstveno bezbjedno.

Filipče je rekao da se smiruje epidemija korona virusa u Severnoj Makedoniji, odnosno da su “pod kontrolom” broj novodijagnostikovanih pacijeta i broj pacjenata u bolnicama

“Sada smo u fazi kada praktično gledamo dobre efekte oštrih restriktivnih mjera”, rekao je ministar, ali je naglasio da će, uprkos popuštanju zabrana i ograničenja, graani “morati da nauče da žive s virusom koji neće iščeznuti do pronalaska vakcine”.