U Sjevernuu Makedoniju danas je stigla prva isporuka od 4.860 “Pfizer” vakcina u okviru programa pomoći Evropske unije za Zapadni Balkan.

Povodom dolaska prvog kontingenta od ukupno oko 120.000 “Pfizer” vakcina koje su obezbjeđene preko EU, u Skoplju su boravili eurokomesar za proširenje Oliver Varhelji i austrijska ministarka za Evropu Karoline Edštadler.

Varhelji je, na primopredaji vakcina na punktu za masovnu vakcinaciju u sali “Boris Trajkovski” u Skoplju, rekao da će Sjevernoj Makedoniji do kraja augusta biti isporučeno blizu 120.000 vakcina i da je to pomoć EU zemlji da prebrodi pandemiju.

“Ovo je dobar dan za Zapadni Balkan i Sjevernu Makedoniju. Konačno možemo da isporučimo prve vakcine”, rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za medije sa Edštadler i premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

Tripartitnim dogovorom Skoplja, Beča i kompanije “Pfizer”, u okviru mehanizma EU za raspodjelu vakcina zemljama Zapadnog Balkana, Sjevernoj Makdoniji je određeno 119.600 doza vakcina.

Varhelji je Istaknuo da nije bilo jednostavno da se obezbjede vakcine i iskazao veliku zahvalnost Vladi Austrije, a ministarka Edštadler je dodala da je zadovoljna jer su Austrija i EU uspjeli da obezbjede 650.000 doza vakcina za Zapadni Balkan, od čega skroro 120.000 za Sjevernu Makedoniju.

Austrijska minsitarka za Evropu se prethodno sastala sa ministrom zdravlja Sjeverne Makedonije Venkom Filipčom, koji je na Facebooku objavio da je danas stiglo prvih 4.860 “Pfizer” vakcina preko Tima Evrope, a da se do kraja maja očekuje ukupno 19.890 doza.