Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pozvao je građane glavnog grada Bosne i Hercegovine da budu najbolji domaćini gostima iz cijelog svijeta, te dodao da samo uz njihovu podršku Sarajevo može postati svjetska turistička destinacija i mjesto u kojem se svaki gost osjeća posebno.

“Poštovane sugrađanke i sugrađani, svjedoci smo da svaki da sve više turista dolazi u naš grad. Sarajevo sve snažnije blista na svjetskoj turističkoj mapi, a mi kao domaćini postajemo sve važnije i ljepše lice naše države”, poručio je Skaka.

Podsjetio je da je samo u prva četiri mjeseca ove godine registrovano 13,9 posto više turista nego u istom razdoblju prošle godine.

Kako je rekao, ovi podaci ohrabruju i podstiču na dodatne aktivnosti kako bi ostvarili puni potencijal, donijeli ekonomski razvoj i boljitak svim građanima.

“Grad Sarajevo svakodnevno radi na poboljšanju kvaliteta života svih nas. Nakon izgradnje Žičare i uređenja Trebevića kao turističke atrakcije, organizacije spektakularne proslave Nove godine, pokrenuli smo i snažne aktivnosti na promociji i privlačenju turista. Početkom godine okupili smo u Sarajevu ugledne tour operatere iz Evrope, Azije, sa Bliskog istoka i iz regije. Intenzivno smo radili na promociji Sarajeva kao poželjne destinacije”, napisao je Skaka.

Istakao je da je Grad Sarajevo posebno bitan i u kulturološkom smislu.

“Svakodnevno našim radom nastojimo proširiti i tu platformu, pomno brinući o tradicijskim vrijednostima, specifičnostima i posebnostima Grada Sarajeva u multireligijskom smislu, njegovom privrednom kapacitetu, te u konačnici o gradu koji pripada evropskoj kulturi”, naveo je gradonačelnik Sarajeva.

Sugrađanima je poručio da je pred svima “sami vrhunac turističke sezone”.

“Želim vas na ovaj način pozvati da svi zajedno budemo dobri domaćini našim gostima, da dane koji su pred nama svi skupa učinimo vrijednim za grad Sarajevo. Svi mi pojedinačno činimo napore da unaprijedimo život u gradu čija ljepota zadivljuje, a stanovnici uvijek iznova oduševe svakog putnika namjernika i prolaznika kroz naš grad. Želim istaći da su vrata naše administracije otvorena za svaku vrstu pomoći svim stanovnicima i gostima. Kako bi svi zajedno čuvali ono što imamo, pokazali ono što znamo i vjerovali da samo rad i dobrota stvaraju bolje za sve nas”, poručio je Skaka.