Britanska vlada je pravdala nove, strože mjere protiv koronavirusa, navodeći da pokušava uravnotežiti podršku ekonomiji dok istovremeno štiti zdravlje stanovnika.

Premijer Boris Johnson rekao je građanima da rade od kuće ako je moguće i naložio je da se restorani i barovi zatvore ranije, u pokušaju da uspori brzo širenje drugog vala, rekavši da će restrikcije vjerojatno trajati šest mjeseci.

Britanija ima najveći broj umrlih od COVID-19 u Europi, s ukupno skoro 42.000 žrtava. Broj zaraženih se ubrzava posljednjih tjedana, navodeći znanstvenike da kažu da bi do sredine listopada mogli dostići 50.000 zaraženih dnevno ako se ne dovede pod kontrolu, javio je Reuters.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab imao je nekolicinu intervjua danas – šest mjeseci do dana kada je vlada prvi put uvela blokadu 23. ožujka – nastojeći da privoli javnost da se pridržava novih pravila kako bi se izbjegla druga blokada.

– Ono što ne želimo je da poduzmemo još strože mjere uoči Božića. I zato moramo poduzeti proporcionalne, ciljane mjere – rekao je Raab za LBC Radio.