Povoljni vremenski uslovi izmamili su veliki broj skijaša i na manja skijališta u našoj zemlji. Jedno od bolje posjećenih svakako je skijalište na Kozari, koje se nalazi u okviru Nacionalnog parka i u punom pogonu je prethodna četiri dana.

Najposjećeniji vikend ove sezone na Кozari. Snijega ima dovoljno, prohodne su sve tri raspoložive skijaške staze. Pored dječje staze, na raspolaganju ljubiteljima skijanja su dvije staze duge 850 i 650 metara. S obzirom na to da je vikend, nešto veće gužve bile su na polaznoj stanici koja je opsluživala obje staze.

Staze su idealne za učenje skijanja, što masovno koriste uglavnom djeca. Na skijalištu je aktivno nekoliko ski škola.

Na 800 metara nadmorske visine priroda rijetko ponudi ovakve skijaške dane. Međutim izuzetnim naporom osoblja ski centra Кozara posljednjih godina imali smo između 15 i 55 skijaških dana.

Prilično uređene staze mogu da podnesu veliki broj skijaša. Mehanizacija je aktivna odmah poslije dnevnog skijanja, jer su staze za odrasle otvorene i u noćnom terminu i već od 18.00 časova dočekuju nove skijaše. U održavanju staza na nizinskoj planini kakva je Кozara, neophodan je sistem vještačkog osnježavanja koji je u funkciji kad god to vremenske prilike dozvole.

U ski centru uvjeravaju da poštuju epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa na stazama, iako su svjesni da je dosta do odgovornosti svakog pojedinca, posebno vikendom kada je gužva. Veći problem je poštovanje mjera u ugostiteljskim objektima. Međutim većina od nekoliko hiljada posjetilaca na Кozari u zatvoreni prostor ni ne ulazi. Tokom vikenda, pojavljuje se i problem zbog nedostatka parkinga.