Škole u Rumuniji počeće sa radom 14. septembra i to od slučaja do slučaja, a u gradovima gdje je veliki broj zaraženih virusom korona nastava će se, najvjerovatnije odvijati putem interneta, rekao je danas rumunski predsjednik Klaus Johanis.

U Rumuniji je u proteklih nekoliko dana broj zaraženih veći od 1.000 čime je broj oboljelih povećan na 56.550. Umrla je 2.521 osoba.

Stanje pojačane opreznosti produženo je do sredine avgusta i nekoliko manjih mjesta i sela stavljeno je u karantin zbog rasta broja zaraženih.

“Većina djece će u septembru biti u klupama. Postoji više opcija zavisno od dešavanja sa brojem zaraženih. O načinu na koje će škole funkcionisati odlučivaće se na lokalnom nivou”, naglasio je Johanis.

U gradovima gdje je bio jedan zaraženi na 1.000 ljudi u proteklih 14 dana, sva djeca će biti u klupama, tamo gdje su do tri slučaja radiće samo obdaništa i niži razredi, a ostali će nastavu pratiti putem neta.

Gradovi sa više od tri slučaja imaće nastavu putem interneta.

Johanis je istakao da je više stotina naselja trenutno pod drugom opcijom, a u 50 mjesta škole ne mogu početi sa radom. Neprestano će biti vršene procjene statusa svake od škola.