Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Manuela Nesl potpisali su danas sporazum o grantu Europske unije u iznosu od 1.992.500 eura, namijenjen za nastavak izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu.

Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno značajno za stanovnike Gradačca da se unaprijede uvjeti života i ispune standardi iz oblasti zaštite okoliša.

„Oko 150 domaćinstava će imati normalnu vodoopskrbu nakon relizacije ovog projekta, a već ranije su započeti radovi kompletne rekonstrukcije vodovodne mreže u Gradačcu. Zahvaljujući grantu Švedske razvojne agencije (SIDA) i fondovima EU ovaj će projekt biti uspješno okončan na zadovoljstvo stnovnika ove općine“, naglasio je ministar Bevanda, te dodao da će sredstva biti alocirana na Federaciju BIH, odnosno JP Komunalac iz Gradačca.

On je rekao da suradnja s EBRD-om daje rezultate u mnogim oblastima života na području cijele BiH, te da očekuje kako će biti pokrenuti i novi projekti, te se posebice zahvalio Delgaciji EU u BiH i veleposlaniku Johannu Sattleru na angažmanu u vezi s ovim projektima.

Ranije je potpisan sporazum o zajmu u iznosu šest miliona eura i ova sredstva koriste se za izgradnju vodovodne mreže u Gradačcu.