U opštini Kostajnica skoro hiljadu objekata još čeka obnovu nakon razornog zemljotresa iz decembra prošle godine koji je pogodio susjednu Hrvatsku. Šteta je procijenjena na 16 miliona maraka, a obnova je usporena zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Kuća Ljubice Stojaković u Kostajnici više nije bezbjedna. S nestrpljenjem očekuje sredstva za obnovu. Svaki dan strahuje, jer su se u prizemlju, gdje živi sa sedam članova porodice, pojavile pukotine na zidovima.

“Pukotina sad ima na sve strane, očekujem da će doći uskoro ili do izgradnje ili do rušenja, da naprave novu, nas je ipak osam ovdje”, kaže Ljubica.

Sanaciju gornjeg sprata očekuje i Ranko Maleš iz sela Petrinja kod Kostajnice. Njegova kuća nije predviđena za rušenje. Obećan mu je novac za sanaciju objekta.

“Ja sam što se tiče papira sve uredno, vlasništvo 1/1, i očekujem adekvatnu pomoć u stalnom sam kontaktu sa ljudima iz opštine”, ističe Ranko.

Nakon elaborata o procjeni štete i raspisivanja javnih poziva, problem stvara i neriješeno imovinsko vlasništvo nad objektima.

“Kada smo raspisali javni poziv za petu i šestu kategoriju, znali smo da će nas dočekati ti problemi. Naša je procjena da je takvih objekata koji imaju neriješeno imovinsko pitanje preko 60 odsto”, naglašava načelnik Opštine Kostajnica Nikola Janjetović.

Šteta od zemljotresa u Kostajnici procijenjena je na 16 miliona maraka. Vlada Srbije odobrila je šest miliona maraka pomoći, od čega će tri miliona biti iskorišćena za sanaciju kuća. Izgradnju šest novih kuća finansiraće Karitas Švajcarske. U međuvremenu, dok se čeka obnova, tlo oko Kostajnice se trese gotovo svakodnevno.