Čelnici Škotske i Velsa izjavili su danas da će prijedlog zakona britanske vlade o unutrašnjem tržištu, za koji je jedan ministar priznao da krši međunarodno pravo, oslabiti Ujedinjeno Kraljevstvo preotimanjem ovlasti od Velsa, Škotske i Sjeverne Irske.

Prijedlog koji daje smjernice za egzistenciju Britanije izvan Evropske unije, bit će objavljen danas. Ministar u vladi priznao je da će prijedlog prekršiti međunarodno pravo „na limitiran način“ i ugrozit će trgovinske razgovore s EU.

Na osnovu delikatnog ustavnog balansa Ujedinjenog Kraljevstva, poluautonomni parlamenti i vlade u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj, poznati kao raspuštene administracije, imaju ovlasti nad oblastima kao što su obrazovanje, zdravstvo, policija i pravosuđe.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon, čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) sklone opciji nezavisnosti, opisala je novi prijedlog britanske vlade kao „puni frontalni napad u cilju oduzimanja ovlasti od Edinburgha, Cardiffa i Belfasta“.

Sugerirala je da će prijedlog osnažiti nastojanja na stjecanju škotske nezavisnosti.

“Sve je jasnije da je ovdje riječ o tome da je nezavisnost jedini način da se zaštiti škotski parlament od oduzimanja njegovih ovlasti”, kazala je.

Sturgeon je opisala vladu premijera Borisa Johnsona u Londonu kao „najnemarniju, i da bude gore, isto tako nekompetentnu i neprincipijelnu koju sam vidjela tokom svog vijeka“.

Reakcije na prijedlog podjednako su negativne u Cardiffu, gdje je prijedlog opisan kao prijetnja obavezujućim vezama za četiri dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

“Da budem jasan, britanska vlada planira žrtvovati budućnost unije (Ujedinjenog Kraljevstva) otimajući ovlasti od raspuštenih administracija”, izjavio je Jeremy Miles, generalni konzul Velsa i ministar za evropska pitanja.

“Ovaj je prijedlog atak na demokratiju i suprotstavlja se narodu Velsa, Škotske i Sjeverne Irske koji je u brojnim prilikama glasao u korist unije”, kazao je on, prenosi Reuters.