UNSA se suočava sa nesvakidašnjom situacijom na Medicinskom fakultetu, kazao je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Na tom fakultetu se ne poštuje zakon o visokom obrazovanju i ne provodi,ne poštuje statut Univerziteta, ignorišu se odluke rektora i Upravnog odbora, inspekcije,sudovi, ističe rektor.

Na toj instituciji imamo potpuno odsutvo vladavine prava. Odgovorni su direktno oni koji vode fakultet. Univerzitet u Sarajevu traži da se ovaj fakultet se vrati u zakonske okvire i izabere dekan.

Kategorički je demantirao sve navode Medicinskog fakulteta koji su izneseni i koji se obrušavaju na Univerzitet kao instituciju.

Javno upozorava, kao rektor da se prestane sa korištenjem infrastrukure Univerziteta u političke svrhe.

Javni interes je poštivanje zakona i države, a kad imamo vladavinu prava imamo ispunjen javni interes koji ide u prilog i kvaliteti obrazovanja, naveo je Škrijelj.

UNSA Press Rifat Škrijelj 2
Foto: Arijana Misimović/BHRT

Na pitanje da li se ovdje radi o sukobu samo zbog pozicija, rektor UNSA je negirao, dodajući da ne zna da li ima pritisaka na Naučno astavno vijeće jer nije član Vijeća.

Na pitanje da li će se ikad moći dogovoriti, rektor je kazao da postoji mogućnost, i javno pozvao članove Vijeća Medicinskog fakulteta da zajednički riješe sva sporna pitanja.

Predstavnicima Medicinskog fakulteta koji su bili na ovoj press koferenciji nisi mogli davati izjave, ali su predstavnicima medija kazali da mogu doći u prostorije njihovog fakulteta gdje će dobiti izjave.

Među novinarima i predstavnicima fakulteta našla se i generelna dirketorica KCUS Sebija Izetbegović.