Skupština Hercegovačko-Neretvanske županije izglasala je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području ove županije. Zakon je izglasan bez opozicionih glasova Socijaldemokratske partije i Hrvatske republikanske stranke, jer opozicija smatra da zakon nije utemeljen na realnim finansijskim procjenama. Sredstva za finansiranje mjera predviđenih takozvanim koronazakonom trebalo bi da budu obezbijeđena kroz Stabilizacijski fond, koji će biti utvrđen rebalansom budžeta, o čemu će Skupština raspravljati za sedam dana.

Zakon o ublažavanju ekonomskih negativnih posljedica izazvanih pandemijom u HNŽ-u stigao je pred zastupnike u Skupštini. Vlada ga je najavila kao jednog od boljih kojim će, između ostalog, osigurati minimalnu plaću u iznosu od 425 KM. U te svrhe osnovan je Stabilizacijski fond. Početna sredstva osigurat će se uštedama u proračunu. Na novinarsko pitanje o visini minimalne plaće i ispunjavanju uvjeta za subvencije iz Vlade stižu opreznije izjave.

“On ima u sebi niz kvalitetnih i konkretnih rješenja, od subvenicije minimalne neto plaće ne znamo konkretno broj koji će aplicirati i imati pravo na subvenciju”, kaže predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg.

Predsjedatelj Skupštine HNK (SDA) Šerif Špago ističe kako razni projekti neće biti realizirani kako bi se ispoštovale sve obaveze po ovom zakonu u iznosu od 8,5 milijuna KM.

Ovaj Zakon predviđa uz subvencioniranje najniže plaće, ukidanje naknada i pristojbi u nadležnosti županije, umanjenje plaća dužnosicima u Vladi i Skupštini na dva mjeseca, smanjenje grantova za financiranje političkih stranaka. Oporbene stranke te odredbe nazvali su populističkim, a zakon nedorečen i općenit. Ostaje nejasno, isitču, što će biti s onim djelatnostima kojima nije bio zabranjen rad, ali zbog restrikcija nisu mogli raditi.

Prema riječima Anera Žuljevića, zastupnika u Skupštini HNK-a (SDP), mora se napraviti pravedniji pristup.

Gdje će se praviti uštede za ublažavanje ekonomskih posljedica pokazat će rebalans proračuna, koji već sada bilježi manje prihode za 20 posto. Rebalans proračuna, prvi od mnogih u ovoj godini, kako je najavljeno, trebao bi se naći na dnevnom redu nove sjednice Skupštine za sedam dana.