Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas, nakon više neuspjelih pokušaja, Zakon o ekonomskom oporavku od COVID-19. Zakon je usvojen sa 72 glasa, nije bilo uzdržanih, a poslanici opozicionog Pokreta Samoopredjeljenje nisu učestvovali u glasanju.

Premijer Kosova Avdullah Hoti ocijenio je Zakon o ekonomskom oporavku kao jedan od najboljih u regionu, ali i šire.

“Ovdje govorimo o stotinama miliona eura investicija privatnih kompanija koje finansiraju komercijalne banke. Posebna šema ovog fonda se odnosi samo na poljoprivredu i potpuno nove šeme koje su dio fonda. Ono što je posebno kod ovog zakona je povlačenje 10 procenata iz penzijskog fonda, što znači preko 200 miliona u dodatnom prometu u privredi i kućnom budžetu na Kosovu”, rekao je Hoti.

Zakon o ekonomskom oporavku pokrenut je u julu i od tada vladajuća koalicija nije uspjela da obezbijedi potrebnu prostu većinu ili 61 glas poslanika. Međutim, danas su zakon podržali poslanici opozicione Demokratske partije Kosova, koji su to glasanje uslovili uključivanjem njihova četiri amandmana, što je i usvojeno.

Jedan od amandmana PDK-a je da vlada nadoknadi građanima 10 posto sredstava koje mogu podići sa svojih računa iz penzionog fonda Trust, onima koji na računu imaju do 10.000 evra, dok se onima koji prelaze tu sumu ovaj iznos ne nadoknađuje.

Ostali amandmani PDK-a su paket za preduzeća od 200 miliona eura, isplata po 300 eura radnicima koji su ostali bez posla i ukidanje PDV-a za sirovine.

Ovaj zakona ostaće na snazi do 31. decembra 2021. godine, dok će, nakon ovog datuma, sve odredbe biti automatski opozvane.