Obje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo su prekinute, jer nije bilo kvoruma.

Na prvoj sjednici je trebala biti razmatrana odluka o privremenom finansiranju ali je ona zbog nedostatka prekinuta,samo par minuta nakon otvaranja. Isto se desilo i sa drugom sjednicom.

Sjednicu je otvorila Danijela Kristić kako je i ranije najavila.

Sjednici nisu prisustvovali zastupnici stranaka SDA, DF,SBB, BOSS-a -prisustvovalo je samo 15 zastupnika, te je prekinuta.

U međuvremenu, obratili su se predstavnici aktuelne Vlade KS.

Amel Kovačević, ministar finansija u Vladi KS je rekao da se nadaju da će u skorom vremenu doći do odogovornosti i da će se odluke koje su vezane za budžet i finansiranje donijeti uskoro.

Aktuelna vlada je tu i spremna je nositi se s problemima koji već nastaju zbog neusvajanja budžeta. Kanton u ovoj situaciji se sabotira. 14 hiljada je onih koji primaju plate iz budžeta i oni čekaju ovu Odluku o privremenom finansiranju” izjavio je Kovačević.

Ministrica pravde Lejla Brčić, kaže da je “ovdje je eklatantno kršenje Ustava”. Također podržavaju stavove sindikata da održe štrajk upozorenja ukoliko da kraja januara ne bude usvojena Odluka o privremenom finansiranju.

Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice rekao je da naknade za civilne žrtve ne mogu biti isplaćene i neće ih imati dok se ne usvoji odluka ili Budžet , a radi se o 3 000 ljudi.

U pitanju je pravno i političko nasilje nad građanima BIH, kazao je Garibija.

Elmedin Konaković je rekao da je Čelik njih optužio jer su implementirali odluku Sejdić-Finci.

“Nova većina plaća danak onoga sto su sami napravili. To su nestručni kadrovi. Zakazivanje nove sjednice Mirze Čelika, je apsurd. To je nezakonito, nelegalno i sirljanje u anarhiju, rekao je Konaković.

Edin Forto, premijer KS je istakao da je Vlada uradila sve sto je potrebno da funkcionira KS, i oko budžeta i oko Odluke o privremenom finansiranju.

“Prema procjenama 24 hiljade građana bi moglo ostati bez plata. Međutim vidjeli smo epilog neslaganja Skupštine”, rekao je Forto.

Počeo je pres nove većine

Mahir Dević , zastupnik SDA je kazao da manjina blokira procese da bi duže ostala na vlasti.

Inače, danas je planirano razmatranje Prijedloga odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 31.03.2020. godine.

Takođe će biti razmatran i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za period 01.01.2020. godine do 31.03.2020. godine.

Poslanici će donijeti i odluku o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” za period 01.01. do 31.03.2020. godine.

Na dnevnom redu druge, 18.sjednice koja počinje iza nastavka 19.sjednice je utvrđivanje datuma održavanja sjednice Skupštine KS u vezi prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi KS.

Takođe će poslanici razmotriti i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS.