Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo nisu glasali za predloženi dnevni red sjednice najavljene za danas, tako da sjednica nije ni održana.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je nakon glasanja prekinuo sjednicu i najavio održavanje sjednice Kolegijuma, na kojoj će biti odlučeno kada će redovna 17. sjednica Skupštine KS biti održana.

Na dnevnom redu sjednice trebali su biti rebalans Budžeta KS za 2019. godinu, te Prijedlog Budžeta KS za 2020. godinu.

U izjavi za novinare prije početka sjednice Konaković je kazao da je danas Kolegijum Skupštine Kantona Sarajevo odlučio da 16. januara 2020. godine bude održana sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je određivanje datuma glasanja o nepovjerenju Vladi KS.

“Prije sjednice, Vlada KS mora minimalno 48 sati ranije dostaviti materijale. Moja procjena je da će se o nepovjerenju Vladi glasati 20. januara, što je najkraći rok za tih 18 potpisa”, kazao je predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.

Neće pokušati, kaže, odugovlačiti ni sa čim, dodajući da poslovnik nalaže rok od mjesec dana od dana podnošenja zahtjeva za sazivanje sjednice.

Naredna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održaće se 8.januara. Ovo je najavljeno na današnjoj sjednici Kolegijuma.

Odlučeno je da se kao tačke dnevnog reda uvrste Odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 31.03.2020.godine, kao i odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i Javne ustanove službe za zapošljavanje KS.