Skupština Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici hitnog karaktera potvrdila je imenovanje nove kantonalne Vlade koju će u narednom periodu voditi Kadrija Hodžić iz SDP-a.

Kao vodeća partija u novoj koalicionoj većini, SDP ima još četiri ministarska mjesta, četiri ministra su iz PDA, dok su po dva ministarstva pripala Našoj stranci i SBB-u. Vlada je dobila podršku od 19 poslanika.

KADRIJA HODŽIĆ, premijer TK

„Tri su sektora koja zavrjeđuju pažnju, baš zbog stanja korone. Radi se o zdravstvu i zaštiti svakog građanina Tuzlanskog kantona, zatim o zaštiti privrednih subjekata koji su oslabljeni u prethodnoj godini (poticanje poduzetništva kako bi održali zaposlenost i likvidnost firmi) i obrazovanju. Pripremamo kurikularnu reformu koja podrazumijeva obrazovanje za tržište rada.“

U novoj Vladi premijera Kadrije Hodžića su predstavnici sva tri konstitutivna naroda čime je stvorena pretpostavka da se otkloni nedostatak prethodne Vlade Tuzlanskog kantona u kojoj nije bilo predstavnika hrvatskog naroda.

SLAĐAN ILIĆ, predsjednik Skupštine TK

„Ono što je bitno da je Vlada Tuzlanskog kantona izabrana u skladu sa Ustavom i zakonom i da će u narednom periodu raditi u skladu sa najvišim državnim aktima. Očekujem da krenemo sa projektima i programom koji je premijer predočio poslanicima i javnosti. Za 100 dana ćemo imati i prvi izvještaj o radu.“

Ovo je drugi saziv Vlade Tuzlanskog kantona u proteklih godinu i po, a uslijedio je nakon što je SBB uskratio podršku prvoformiranoj skupštinskoj većini na čelu sa SDA.