Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas rebalans budžeta, koji predviđa prihode od 1.291,4 milijarde dinara. Rashodi su uvećani za 148,59 milijardi na 1.774,4 milijarde dinara, tako da će deficit iznositi 483 milijarde dinara.

Za rebalans koji predviđa da deficit bude 8,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, glasalo je 207 poslanika, a četiri su bila protiv.

Projekcija privrednog rasta je minus jedan odsto.

Obrazlažući rebalans budžeta za 2020. godinu, ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će ovaj rebalans dati mogućnost Vladi Srbije da još jače nastavi borbu protiv koronavirusa. Zbog toga je, kako je rekao, u rebalansu budžeta devet milijardi dinara izdvojeno za završetak dvije kovid bolnice u Kruševcu i Beogradu.

Prema njegovim riječima, izdvojena su i sredstva za rekonstrukcije bolnica i domova zdravlja, ali i za nabavku medicinske opreme i lijekova, kao i jednokratna promoć od po 10.000 dinara za zaposlene u zdravstvu.

Mali je najavio da će u narednih desetak dana u Skupštinu stići prijedlog budžeta za 2021. godinu i da će poslanici imati dvije nedjelje da ga prouče.

On je posebno naglasio kako je predviđeno povećanje plata i penzija koje su, kako je rekao “apsolutno sigurne, sve u dan i u dinar”.

Predloženi rebalans budžeta stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.