Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) usvojila je danas budžet za ovu godinu u iznosu 235 miliona KM. Budžet je usvojen sa 16 zastupničkih glasova.

Današnje usvajanje Prijedloga budžeta svojim glasovima omogućili su i zastupnik Demokratske fronte (DF) Amir Murić i članica Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bernada Kličić, koji do sada nisu bili dio aktuelne skupštinske većine.

“Svoj glas za ovogodišnji Prijedlog budžeta nisam uvjetovao ničim, već sam to prvenstveno uradio zbog budžetskih korisnika i financijske deblokade kantona. Naravno, ne odbacujemo mogućnost naknadnih razgovora o određenim kadrovskim rješenjima i djelimičnoj rekonstrukciji Vlade Unsko-sanskog kantona”, rekao je Murić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić izrazio je zadovoljstvo usvajanjem budžeta, okarakterisavši ga prikladnim trenutnim okolnostima.

“Radimo u skladu s mogućnostima i tako ćemo nastaviti. Neće biti nikakvih nerealnih poteza i megalomanskih zahvata, jer smo itekako svjesni trenutnog vremena i svega što ono donosi. Prilikom pripreme budžeta vodili smo računa o svim budžetskim korisnicima, potrebama zdravstvenih ustanova, policijskih službenika, privrednika, poljoprivrednika, zaposlenih u obrazovanju i svih ostalih. Sada se posvećujemo konkretnom radu, ili bolje reći nastavljamo gdje smo stali”, rekao je Ružnić.

Članovi Kluba zastupnika SDA nisu podržali Prijedlog budžeta za 2021. godinu jer je, prema njihovim riječima, nerealan i “prenapuhan”.

“Naš stav je od početka jasan, jer nismo imali priliku sudjelovati u kreiranju budžeta, odnosno sugerisati kako pomoći resorima koji su ugroženi posljedicama pandemije koronavirusa. Ukazali smo na opasnost da ne dođe do aranžmana s MMF-om, te upitne realizacije planiranog kreditnog zaduženja, čime bi ostali bez 40 miliona maraka planiranih u ovom budžetskom prijedlogu. Moramo istaći i da je prošlogodišnje izvršenje budžeta bilo oko 200 miliona, uključujući i 24 miliona maraka s federalnog nivoa. To dovoljno govori o realnosti ovogodišnjeg iznosa budžeta u vrijeme pandemije koronavirusa”, rekao je predsjednik Kluba zastupnika SDA Jasmin Musić.

Dodao je i kako još uvijek ne može komentarisati motive djelovanja stranačke kolegice Kličić, osim da je ono u suprotnosti sa stavovima i postupanjem i Zastupničkog kluba SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona, kao i Kantonalnog odbora stranke.

Skupština USK će u nastavku današnje sjednice raspravljati i o visini ovogodišnje zdravstvene premije, Programu rada Javne ustanove “Kantonalni fond za pomoć u stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju boračkih populacija, te o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopune Odluke o obimu prava na korištenje ortopedskih pomagala.

Kako je rečeno, po hitnom postupku će se, već danas ili sutra, raspravljati i o Programu rada Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, čim dobije saglasnost Upravnog odbora, odnosno Kantonalne vlade.