Skupština Zeničko-dobojskog kantona, koja će biti održana danas s početkom u 10.00 sati, razmatrat će ukupno 13 tačaka dnevnog reda, među kojima i Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu koji će prezentirati Vlada ZDK.

Na dnevnom redu današnje sjednice, između ostalog, naći će se i izvještaji o izvršenju za prošlu godinu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja te Službe za zapošljavanje ZDK, kao i izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK, JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK te Kantonalnog zavoda za pravnu pomoć Zenica.

Ponovo će se na dnevnom redu naći i prijedlog Odluke o imenovanju vršitelja dužnosti Kantonalnog pravobranitelja ZDK, koji na sjednici održanoj prošlog mjeseca nije usvojen, jer nije dobio podršku natpolovične većine zastupnika.

Zastupnici će razmatrati i usvajati i prijedlog Elaborata i Odluke o opravdanosti pokretanja zajedničkog studijskog programa Doktorski studij iz tehničkih nauka, trećeg ciklusa studija, na Univerzitetu u Zenici (UNZE). Riječ je o programu koji zajednički pokreću Metalurško-tehnološki, Mašinski i Politehnički faktultet UNZE-a.

Skupština tog kantona utvrđivat će i mišljenje o nacrtima dva federalna zakona – Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca te Zakona o podršci porodicama sa djecom.

Pred zastupnicima će se naći i Informacija o izvršenju alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi te Informacija o dostignutom stanju u oblastima socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u 2019. godini.