Slika stara 500 godina otkrivena je u stanu u Italiji i vraćena u muzej, čije osoblje nije ni znalo da je ovo umjetničko djelo ukradeno.

Kopija “Salvatorea Mundija”, za koju se vjeruje da ju je naslikao Leonardo da Vinči, pronađena je u plakaru spavaće sobe u jednom stanu u Napulju.

Na slici je prikazan Isus Hrist sa jednom rukom podignutom, dok u lijevoj drži providnu kristalnu kuglu ili sferu koja ne prelama svjetlost.

Nije poznato ko je tačno naslikao sliku, ali eksperti vjeruju da se radi o Leonardovom učeniku Đakomu Alibrandiju. Ova slika je dio zbirke muzeja Doma u crkvi San Domeniko Mađore.

Vlasnik stana, star 36 godina, uhapšen je pod sumnjom da je primio ukradenu robu, saopštila je policija.

“Slika je pronađena u subotu zahvaljujući briljijantnoj i visprenoj operaciji policije”, rekao je napuljski tužilac Đovani Melilo agenciji AFP.

Melilo je rekao da osoblje muzeja uopšte nije znalo da je slika ukradena, jer prostorija u kojoj se slika nalazila nije otvarana tri mjeseca zbog pandemije virusa korona.

Nije poznato kada je slika ukradena, jer niko nije prijavio nestanak, ali je muzej saopštio da je bila u njihovom posjedu prošlog januara.

Policija istražuje okolnosti krađe, ali nema tragova provale.

“Moguće je da je ovo bila naručena pljačka od neke organizacije koja posluje međunarodnom lancu trgovine umjetničkim djelima”, rekao je Melilo.