Slovačka je većinu doza ruskog cjepiva Sputnik V prodala natrag Rusiji, objavilo je danas slovačko ministarstvo zdravstva, uslijed smanjenog interesa slovačke javnosti za cijepljenjem proizvodom koji nema odobrenje europskog regulatora.

Slovačka je prodala natrag Rusiji 160 tisuća od ukupno 200 tisuća doza po cijeni od 9.95 dolara po dozi, što je ista cijena po kojoj je cjepivo kupljeno u ožujku, rekla je glasnogovornica ministarstva.

Avantura sa Sputnikom V bila je politički fijasko za tadašnjeg premijera Igora Matoviča koji je kupio rusko cjepivo bez konzultacija sa svojim koalicijskim partnerima.

Matovič je bio prisiljen na ostavku, premda se kasnije vratio u vladu kao ministar financija.

Slovačka regulatorna agencija SUKL odbila je odobriti upotrebu cjepiva Sputnik V, navodeći kao razlog nepotpune podatke proizvođača.

Vlada je prošlog mjeseca ipak odobrila korištenje Sputnika V za one koji su željeli baš rusko cjepivo, ali je interes javnosti bio daleko manji od dostupnih količina.

Ministarstvo je u petak objavilo da je 10.500 Slovaka dobilo prvu dozu cjepiva te da se još oko 8000 nalazi na popisu za dobivanje cjepiva koje se daje u dvije doze.

Sa završetkom lipnja vlada je zaključila postupak prijava za rusko cjepivo te je najavila da će neiskorišteno cjepivo donirati ili prodati.

Matovič je isprva planirao kupiti dva milijuna doza Sputnika V, frustriran sporim dolaskom zapadnih cjepiva.