Slovenačka fabrika “ETI Izlake”, koja proizvodi električne uređaje i opremu, prva je slovenačka kompanija koja je odlučila da finansijski stimuliše zaposlene vakcinisane protiv kovida-19.

Stalno zaposleni i radnici privremeno angažovani preko agencija za zapošljavanje dobiće jednokratnu podsticajnu novčanu nagradu od 70 evra bruto ako do sredine avgusta dokažu da su vakcinisani, prenijela je Hina.

Odluku uprave podržao je glavni infektolog u stručnom timu vlade Mateja Logar, rekavši da razumije teret koji poslodavci trpe zbog onih koji odlaze u kućni karantin i na bolovanje.

Sindikat zaposlenih je skeptičan, a neki radnici kažu da se neće vakcinisati i protive se uvođenju “diskriminacije” između vakcinisanih i nevakcinisanih.

“Ovim želimo da finansijski stimulišemo naše zaposlene da se vakcinišu i obezbijedimo sigurnije radno okruženje”, rekao je medijima generalni direktor kompanije Tomaž Berginc.

Dodao je da njihova kompanija izvozi čak 90 odsto svojih proizvoda, zbog čega ne mogu da priušte velike prekide proizvodnje zbog bolovanja.

Finansijske podsticaje za vakcinisane uvode po uzoru na neke velike međunarodne korporacije poput Starbaksa, Mekdonaldsa, Aldija i Lidla, koje su se ranije odlučile na isti korak, objasnio je Berginc.

Iako je u Sloveniju u posljednjih nekoliko nedjelja stiglo puno vakcina kako bi mogla do sredine ljeta da vakciniše većinu stanovništva, neki sumnjaju da je trenutna stopa vakcinacije prespora i da vladin cilj neće biti postignut.