U Sloveniji je potvrđeno 1.499 novih infekcija korona virusom u posljednja 24 sata, od posljedica kovid-19 umrlo je još pet osoba, a broj novih dnevnih zaraza udvostručen je za nedjelju dana, objavila je danas slovenačka vlada.

Broj novozaraženih je veći nego prethodni dan kad je bilo 1.113 novih infekcija, ali je procenat zaraženih u testiranoj populaciji neznatno opao sa 30 odsto na još uvijek visokih 26 odsto, prenijela je Hina.

Broj ukupno zaraženih od početka epidemije povećan je na 25.579, a broj umrlih na 256.

Broj zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana sada je 780.

U bolnicama je trenutno 560 kovid pacijenata, od čega 86 na intenzivnoj njezi, potvrdilo je danas ministarstvo zdravlja.

U poređenju sa stanjem od prije nedjelju dana broj novozaraženih je udvostručen, što govori o tempu širenja epidemije zbog čega su na snazi policijski čas i zabrana kretanja van matičnih opština.

Očekuje se da broj novozaraženih na dnevnoj bazi idućih dana neće biti bitno smanjen, a vlada će o mogućem ublažavanju ili zaoštravanju mjera po regonima, u zavisnosti od konkretne epidemiološke situacije, ponovo odlučivati krajem ove sedmice.

Najavljeno je da će za oboljele od kovid-19 biti obezbijedjeno dodatnih 700 kreveta, po potrebi i više, ali je ministar zdravlja Tomaž Gantar upozorio da je i dalje glavni problem kako obezbijediti kadar koji već sada veoma nedostaje.