U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 168 novih zaraza koronavirusom, za 59 manje nego prethodni dan, objavila je u nedjelju slovenska vlada koju i dalje zabrinjava visok postotak pozitivnih testova koji je u porastu.

U bolnicama je zbog covida-19 prvi put hospitalizirano više od stotinu pacijenata (101), od čega njih 15 na intenzivnoj njezi, ali nije bilo novog smrtnog slučaja, pa broj preminulih od početka epidemije ostaje 155, a aktivnih slučajeva zaraze je više od dvije tisuće, potvrdilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva.

Vlada i epidemiolozi zabrinuti su rastom hospitalizacija, ali i povećanjem postotka pozitivnih nalaza na koronavirus na broj testiranih.

Tako je u petak na 2893 testiranih bilo potvrđeno 227 novih slučajeva, a u zadnja 24 sata potvrđeno je 168 novih infekcija na 1940 testiranih osoba. To znači da je udio pozitivnih testova povećan na čak 8,66 posto, a dan ranije iznosio je 8,24 posto.

Uz povećan broj inficiranih u drugom valu epidemije vladu i njezin stručni tim za Covid-19 zabrinjava rast broja pacijenata u bolnicama, prodor virusa u neke bolničke odjele, te potkapacitiranost zdravstvenog sustava.

Zbog prodora virusa na dva odjela ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) i to na odjel za vaskularne bolesti (6 zaraženih pacijenata) te odjel za plućne bolesti i alergije (jedan zaraženi pacijent), u subotu su na njima privremeno na najmanje tjedan dana prekinuli prijem pacijenata. Dio bolničkog osoblja je zbog kontakata sa zaraženima u izolaciji, javljaju slovenski mediji.

Premijer Janez Janša upozorio je u petak na javnoj tribini pod naslovom “Odgovoran građanin – odgovoran narod” na potrebu da se svi u državi odgovorno pridržavaju epidemioloških i restriktivnih mjera, kako bi se izbjeglo ponovno zatvaranje, odnosno ograničenje kretanja na općine ili regiji, kako je to bilo u proljeće, u prvom valu epidemije.

“Tada je to bila ključna mjera i mnogi su joj se protivili jer je doista ograničila slobodu kretanja, no bez te mjere ne bismo zaustavili virus”, kazao je slovenski premijer.

“Takvu situacija sada je moguće izbjeći, ali samo ako svi budu svjesni svoje odgovornosti i držali se pravila”, dodao je Janša zabrinut što neki mjere ne shvaćaju dovoljno ozbiljno.

Što se tiče odgovornosti Slovenci su iznad europskog prosjeka, ali Slovenija ima znatno manje zdravstvene kapacitete od razvijenih zapadnih zemalja i zato će moguće daljnje mjere vlade ovisiti o tome koliko će zdravstveni sustav u drugom valu epidemije biti opterećen novim hospitalizacijama zbog covida-19, kazao je slovenski premijer.