Slovenija je uvela nove preporuke za liječnike primarne medicine o tome koga upućivati na testiranje, potvrdila je na konferenciji za novinare u Ljubljani Bojana Beović, voditeljica vladinog stručnog tima za Covid-19.

Iako će posljednju riječ o upućivanju na testiranje imati liječnik primarne medicine, nove preporuke liječnicima su da prioritet za testiranje dobivaju oni kod kojih se očekuje teži proces bolesti i hospitalizacija, stariji od 60 godina, kronični bolesnici i oni s oslabljenim imunitetom, oni koji su prirodom posla u kontaktu sa ranjivim skupinama, dok će se ostalima sa blagim simptomima preporučivati da se izoliraju i ostanu kod kuće.

Beović je pojasnila da se nove preporuke ne donose s ciljem smanjivanja broja testiranja nego zato da se što prije izolira one koji su nositelji virusa i u kontaktu su s drugim ljudima.

“Situacija je teška i posebno ju je teško kontrolirati”, kazala je Beović komentirajući nove rekordne brojeve dnevnog porasta inficiranih i onih u bolnicama.

Ipak, dodala je da je optimist da će dosadašnje mjere dati rezultat jer se to uspjelo i na proljeće, u prvom valu epidemije.

“Broj novozaraženih raste strmo i eksponencijalno, ali nas posebno brinu oni koji su teško oboljeli i trebaju liječenje u bolnici”, kazala je Beović.

Ona je upozorila kako bi se, ako se svi ne budu dosljedno pridržavali već propisanih epidemioloških mjera, broj hospitaliziranih mogao popeti na razinu koja bi prekapacitirala bolnice.

“Jučer je bilo 2.605 novih zaraza i stotinjak onih na intenzivnim odjelima. Ako se to nastavi, brojke će vjerojatno rasti i imat ćemo odjednom u bolnicama tisuću pacijenata koji se liječe samo od jedne bolesti”, upozorila je Beović.

Ona je navela da se, prema nekim ocjenama, u Sloveniji već zarazilo oko tri posto stanovništva, odnosno više od 60 tisuća ljudi.

Članovi vladine skupine za Covid-19 predstavili su pripreme za to da se u Sloveniji, umjesto sadašnjih molekularnih testova za otkrivanje prisutnosti koronavirusa, uvedu novi, brzi antigenski testovi. Time bi se kapaciteti testiranja mogli znatno proširiti jer ta tehnologija omogućava da ih izvode manji laboratoriji, pa i oni u domovima zdravlja.

Takvo bi testiranje bilo dostupno svima, a nisu zanemarivi niti troškovi jer je takvo testiranje u prosjeku tri puta jeftinije od sadašnjih molekularnih testova u dva ovlaštena laboratorija.

Beović je potvrdila da će Vlada Slovenije sutra razmatrati situaciju u vezi sa koronavirusom, pri čemu nije ocijenila izglednim da se uvedu neke nove mjere, ali je sugerirala da bi se mogla donijeti odluka da mjere lockdowna za regije i općine, te policijski sat, i dalje ostanu na snazi.