U Sloveniji su u posljednja 24 sata na koronavirus izvedena 1404 testa i potvrđeno je 169 novih zaraza koronavirusom, a dvije zaražene osobe umrle su, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

Manji broj testova nego obično provede se u dane vikenda, ali i dalje zabrinjava rast postotka zaraženih u testiranoj populaciji.

Dan ranije u Sloveniji je na 2956 testova pozitivan rezultat na koronavirus pokazalo njih 411, što je do sada rekordan broj novozaraženih u jednom danu.

Epidemiološka situacija i dalje se pogoršava, ubrzano raste broj novih zaraza, ali su bolnice sve spremnije odgovoriti na izazov i mogu primiti više pacijenata nego ranije, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik vlade za covid-19 Jelko Kacin.

Zahvalio je novinarima i medijima na “korektnom” izvještavanju o epidemiološkoj situaciji jer tako učinkovito djeluju na negativne napise u društvenim medijima u kojima ima i onih koji čak negiraju postojanje virusa i šire dezinformacije.

Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, sa zarazama u zadnja 24 sata ukupan broj infekcija od početka epidemije u Sloveniji povećao se na 8832, a od tog broja trenutno je aktivnih 3444 slučaja. U bolnicama su 172 zaražena, od čega 26 na intenzivnim odjelima. Do sada je od posljedica covida-19 umrlo 169 osoba.

Među novozaraženima je i predsjednica slovenske Liječničke komore i nekadašnja pravobraniteljica za ljudska prava Zdenka Čebašek-Travnik. Kako je priopćila Liječnička komora, zaražen je i njezin suprug koji je virus vjerojatno dobio u ortopedskoj klinici u Ljubljani, gdje je zaposlen.

Kako je jučer izjavila Bojana Beović, voditeljica vladinog stručnog tima za koronavirus, ovaj tjedan može se očekivati donošenje novih mjera za obuzdavanje epidemije. Slovenija po njezinim riječima neće moći izbjeći ni ulazak u tzv. crvenu zonu zbog porasta broja novih slučajeva.

Prema planu koji je nedavno prihvatila vlada, to će se dogoditi onda kada broj zaraze na sto tisuća stanovnika u 14 dana prijeđe 140, a sada je broj već 165, ali uz dodatan uvjet da istodobno u bolnicama bude više od 250 hospitaliziranih dnevno, od čega najmanje 50 na intenzivnom liječenju, što još nije slučaj.

Tada bi u Sloveniji bila ponovno proglašena epidemija, a za tu fazu predviđena su tri “paketa” novih restrikcija i mjera. U zadnjem paketu predviđa se i zatvaranje trgovačkih centara, online nastava u školama za sve polaznike, pa i mogućnost “zatvaranja” općinskih ili regionalnih granica.