Zbog rekordnog broja novih slučajeva zaraze koronavirusom slovenski premijer Janez Janša sazvao je sastanak krizne skupine svoje vlade za Covid-19.

Potvrdio je to na konferenciji za novinare vladin glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin, rekavši da je cilj sastanka analiza sadašnje situacije u Sloveniji i susjednim državama, kako bi se postupno smanjio broj novih zaraza, održalo djelovanje zdravstvenog sustava, ali i povećali kapaciteti za testiranje kako bi se dobila realnija slika sadašnje epidemiološke situacije.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus bilo testirano 2560 osoba, te potvrđeno 79 novih zaraza koronavirusom, što je do sada najveći broj dnevnih zaraza od početka epidemije, ali i najveći broj testiranja u jednom danu.

Kacin je kazao da je ambicija vlade da se kapaciteti za uzimanje briseva na terenu i kapaciteti dvaju laboratorija za testiranje, jednog u Ljubljani i jednog u Mariboru, znatno povećaju, za što je potrebno osigurati sredstva i nove kadrove.

Laboratoriji bi u tom slučaju mogli testirati u tri smjene, 24 sata na dan, a na uzimanje brisa ne bi trebalo čekati nekoliko dana, čime bi se dobilo realnije stanje i smanjila mogućnost širenja virusa i ta je odluka sada ključna, kazao je Kacin.

On je demantirao neprovjerene navode da su neke škole zbog većeg broja zaraženih već dobile instrukcije za nastavu na daljinu.

Nema naputka za zatvaranje škola niti je to na vidiku, kazao je Kacin, dodavši da i dalje ostaje obveza nastave u učionicama, osim za razrede u kojima su se pojavile infekcije pa su zaraženi u karanteni, a oni koji su bili s njima u kontaktu u izolaciji.

Infektologinja Mateja Logar izjavila je popodne za Slovensku televiziju da su zadnji podaci o zarazama “alarmantni” i da se može očekivati nastavak trenda, a Nuška Jager Čakš iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) da je budući razvoj teško predvidjeti.

Bitno više nego ranije sada je u Sloveniji riječ o lokalnom prijenosu zaraze, a ne u uvezenim slučajevima, a više je zaraza nepoznatog izvora, rekla je na konferenciji za novinare.

Najviše novih zaraza u zadnja 24 sata bilo je u dobnoj skupini od 25 do 34 godina (17), u školama su potvrđene zaraze kod deset učenika i dva nastavnika, a zabrinjavaju i nove zaraze u domovima za starije.

“Na žalost, ponovo bilježimo prodor virusa u domove za starije građane i broj oboljelih u toj populaciji se povećava. Naš se zdravstveni sustav tome mora prilagoditi, primjereno reagirati i ne smije biti talac Covida-19”, kazao je glasnogovornik vlade za Covid-19.

Kacin je u vezi sa stanjem u susjednim državama potvrdio da se naglo povećava i broj novih zaraza u Austriji, koja je po broju zaraženih na 100.000 stanovnika već prešla broj 40, čime se potencijalno kvalificira za uvrštenje na slovensku “crvenu” listu epidemiološki nesigurnih destinacija za slovenske građane.

Kazao je da se epidemiološka situacija u susjedstvu prati i analizira dva puta tjedno, od čega ovise i odluke vlade, no da je i Austrija, kao i druge susjedne države, sa Slovenijom vezana nizom bilateralnih sporazuma i suradnjom u pandemiji Covida-19.

Zato će se stanje u Austriji analizirati i s vidika broja importa koronavirusa u Sloveniju, koji je srazmjerno mali, a postoji i mogućnost da se Austriju, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, tretira po regijama, pri čemu bi Beč kao jedno od većih žarišta bio tretiran kao posebna regija, kazao je Kacin.